nedelja, 8. decembar 2019.  12:15h
Pročitano 4939 puta

Gusta magla i smog otežavaju disanje u Pančevu

Merni instrumenti nadležnih institucija pokazuju da su stanovnici Pančeva i danas suočeni sa izuzetno visokim stepenom aerozagađenja.

Centar Pančeva u 12 časova Centar Pančeva u 12 časova Pančevo MOJKraj

Alarmanto stanje velikog broja PM 10 čestica prisutnih u vazduhu bio je na ljubičastom nivou, što predstavlja peti i poslednji nivo zagađenosti vazduha, a takav trend nastavlja se i danas, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

Osim u Pančevu, situacija je posebno alarmatna u još šest gradova u Srbiji: Beogradu, Smederevu Novom Sadu, Beočinu, Valjevu i Nišu.

 

mapa zagadjenosti

Na slici: nivo zagađenosti u gradovima Srbije (print screen)

 

U Pančevu je sinoć na mernoj stanici "Starčevo" izmereno 159 PM 10 čestica, a na mernom mestu Vojlovica 166 mikrograma po metru kubnom čestica mikroprašine u vazduhu. Trenutno je prosečna jednosatna vrednost PM 10 čestica na mernim mestima Vojlovica i Vatrogasni dom 87 odnosno 56 mikrograma po metru kubnom. Dozvoljeno prisustvo PM 10 u vazduhu je 50 mikrograma po metru kubnom, te je jasno da je prisustvo ovih čestica i dalje prekomerno prisutno u vazduhu Pančeva.

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da obavljanje aktivnosti preusmere u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka vani, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00