ponedeljak, 21. oktobar 2019.  15:37h
Pročitano 3028 puta

Hirurzi iz Srbije i regiona u Pančevu učili od najboljih

U pančevačkoj Opštoj bolnici 17. i 18. oktobra održana je osma Hirurška radionica na kojoj su učestvovali poznati hirurzi iz čitavog sveta. Na ovaj način naši hirurzi su stekli nova znanja i radeći sa iskusnijim kolegama usavršavali stečene veštine.

Hirurška radionica trajala je 17. i 18. oktobra Hirurška radionica trajala je 17. i 18. oktobra S.V.

Najpoznatiji svetski hirurzi predvođeni profesorom Amdžadom Parvaizom u pančevačkoj bolnici uradili su istovremeno dve operacije raka debelog creva i sve to je putem video-linka gledalo oko 120 naših lekara.

Umesto da naši hirurzi plaćaju i po nekoliko hiljada evra da bi mogli da vide sve ove svetske hirurge na nekim kursevima po Evropi, mi smo im omogućili, a tu su i kolege iz regiona, da ih vide i da rade sa njima ovde kod nas u Pančevu besplatno, rekao je hirurg dr Mladen Janić.

Manjak iskusnih instruktora i opreme u laparoskopskoj kolonorektalnoj hirurgiji u Srbiji je prepoznat još 2013. godine i tada je profesor Amdžad predstavio našim hirurzima "LapCo" projekat iz Velike Britanije koji se od tad promoviše i kod nas.

Imamo punu podršku Pokrajinskog ministarstva zdravlja koje je odvojilo sredstva za kupovinu novog laparoskopskog stuba koji nam omogućava još kvalitetnije operacije raka debelog creva, a to je jedna od vodećih bolesti u Srbiji i Evropi, istakao je dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo.

Hirurzi iz Srbije imaju želju da uče od najboljih, a interesuje ih na koji način se uvodi robotika u hirurške intervencije.

Moja iskustva govore da su hirurzi u Srbiji veoma talentovani i da za sad samo finansijske prepreke usporavaju uvođenje robotike i kod vas, smatra dr Amdžad Parvaiz, hirurg iz Indije.

Hirurška radionica završiće se 18. oktobra u Kulturnom centru sastankom i edukativnim skupom hirurga Srpskog lekarskog društva.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00