ponedeljak, 18. jun 2018.  11:50h
Pročitano 4266 puta

Rezerve svih krvnih grupa u Pančevu veoma niske

U pančevačkoj Službi za transfuziju rezerve krvi svih krvnih grupa su niske.

Trenutno su rezerve svih krvnih grupa veoma niske u Transfuziji u Pančevu Trenutno su rezerve svih krvnih grupa veoma niske u Transfuziji u Pančevu

Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične tranfuzije kaže da trenutno imaju krvi dovoljno za naredna tri dana, a optimalno bi bilo za 5 do 7 dana.

U pitanju su nestašice krvi uobičajene za ovo doba godine, kada većina naših sugrađana odlazi na godišnji odmor. Zato je važno da se podsetimo da bolest i sve druge nepogode ne znaju za odmor. I u toku leta u Opštoj bolnici u Pančevu na žalost leči se veliki broj naših sugrađana, čije lečenje zavisi od primene krvi i krvnih komponenata, kaže dr Railić Ristovska.

U toku vikenda iz Službe za transfuziju krvi u Pančevu pozivali su davaoce telefonom jer je potrebno da se obezbedi krv A pozitivna - ali tipizirana za još nekoliko važnih karakteristika.

U informacionom sistemu imamo 27 registrovanih dobrovoljnih davalaca krvi, čija krv odgovara ovom pacijentu. Hvala svima koje smo pozvali i koji su se danas odazvali da daju krv za navedenog pacijenta. Takođe, u subotu smo dobili informaciju da je jedan naš sugrađanin oboleo od leukemije, prijatelji su nam se obratili za pomoć da obezbedimo davaoce trombocita na separatoru. U pitanju je starija osoba, čija porodica nema mogućnosti da sama obezbedi davaoce trombocita, ispričala je dr Radmila Railić Ristovska.

Ovo je samo kratak prikaz onoga što se svaodnevno radi u Transfuziji iako je leto i vreme kada Pančevci planiraju godišnji odmor.

Zamoliću sve vas koji želite, koji ste altruisti, saosećate  da pomognete, dođite u Transfuziju i dajte krv.  Svako od nas u životu bar jednom, zavisiće od transfuzije krvi. Neko drugi, tada će dati krv za nas, apeluje dr Railić Ristovska.

Partneri u obezbeđivanju krvi su Crveni krst i Transfuzija.

Principi kojih se pridržavaju u davalaštvu krvi su takvi, da ne žele ni jednu porodicu da opterete u trenutku kada je neko u toj porodici bolestan i zavisi od transfuzije krvi.

U Pančevu nema porodičnog davalaštva krvi. Zalažemo se da i nadalje ostane tako. Davanje krvi je dobrovoljno, nenagrađeno i za nepoznatog primaoca – anonimno - ovo su osnovni principi davalaštva koje negujemo. Stručni tim transfuzije radi 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Stojimo vam na raspolaganju za dobrovoljno davanje krvi radnim danom od 7 do 15 i subotom od 8 do 13 časova, podseća dr Radmila Railić Ristovska.

 

0 dr radmila railic ristovska

 

Kako da se pripremite za davanje krvi: 

Prethodno veče lezite na vreme, odmorite - da bi nivo hemoglobina bio dovoljno visok. Ujutru uzmite lagan obrok, dovoljno tečnosti, lični dokument i dođite da date krv. Ukoliko niste sigurni da li zadovoljavate kriterijume za davanje krvi, u razgovoru sa stručnim timom u transfuziji, razrešićete sve vaše dileme.

Ponoviću za kraj  moto - temu ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi: „Budi tu za druge. Daj krv. Produži nečiji život.“ Bez obzira na složenost vremena u kom živimo, potrebno je da u najbližem okruženju kada uočimo ljudsku patnju, budemo humani, i pomognemo da se ta patnja umanji, kaže naša sagovornica.

Negujmo volonterski rad. Upravo govorimo o svemu onome što je najvrednije, a novcem se ne može kupiti. Svako od nas koliko god da ima malo i koliko god da ima puno jednim humanim gestom može da pomogne ljudima kojima je pomoć hitna i neophodna.

Dobrovoljno davanje krvi tiče se svesti ljudi – o tome da ima bolesnih kojima je krv potrebna, a to je naša građanska dužnost.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/R.R.R.
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00