petak, 14. avgust 2015.  07:50h
Pročitano 566 puta

Pokrenite se da biste umanjili stres

Vežbanje u skoro svakom obliku može da deluje kao eliminator stresa. Aktivnost može da podstakne endorfine za dobro raspoloženje i odvrati vam pažnju od svakodnevnih briga.

Bukvalno bilo koji oblik vežbanja, od aerobika do joge, može da deluje pozitivno na smanjenje stresa Bukvalno bilo koji oblik vežbanja, od aerobika do joge, može da deluje pozitivno na smanjenje stresa Narodna bašta

Znate da vežbanje čini dobro vašem organizmu, ali ste previše zauzeti i pod stresom da biste ga uvrstili u svakodnevnu rutinu. Obratite pažnju – evo dobrih vesti koje se tiču vežbanja i stresa. 

Bukvalno bilo koji oblik vežbanja, od aerobika do joge, može da deluje pozitivno na smanjenje stresa. Ako niste sportista ili ste čak van forme, i dalje malo vežbanja može mnogo toga da učini kao je u pitanju kontrola stresa. Otkrijte zbog čega vežbanje treba da bude vaša navika i način oslobađanja od stresa.

Vežbanje poboljšava ukupno zdravlje i daje osećaj dobrog raspoloženja, što vam pruža više energije svakog dana. Ali vežbanje ima i neke direktne prednosti za oslobađanje od stresa. 

 - Pojačava lučenje endorfina. Fizička aktivnost pomaže pri stvaranju neurotransmitera za dobro raspoloženje u mozgu po imenu endorfini. Iako se ova funkcija često povezuje sa trčanjem, i uzbudljiv teniski meč ili pešačenje u prirodi takođe mogu da doprinesu istom osećaju. 

Nakon žustrog teniskog meča ili nekoliko dužina u bazenu, često ćete otkriti da ste zaboravili na frustracije tog dana i koncentrisali se samo na pokrete tela. 

Kada počnete da se redovno oslobađate tenzije kroz kretanje i fizičku aktivnost, otkrićete da koncentrisanost na jedan jedini zadatak, kao i energija i optimizam koji su rezultat toga mogu da pomognu da ostanete mirni i bistrog uma u svemu što radite.

- Poboljšava raspoloženje. Redovno vežbanje može da poveća samopouzdanje, da vas opusti i ublaži simptome koji se povezuju sa blagom depresijom i aksioznošću. Vežbanje takođe može da vam popravi san, na koji često utiču stres, depresija i anksioznost. Sve ove prednosti vežbanja mogu da umanje nivo stresa i daju vam osećaj da imate kontrolu nad svojim organizmom i životom. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00