četvrtak, 13. avgust 2015.  17:07h
Pročitano 361 puta

Ostanite hidrirani i zdravi

Unos dovoljne količine tečnosti je važan bez obzira da li se bavite sportom, putujete ili samo sedite na suncu, a od ključne je važnosti i za zdravlje vašeg srca.

Žeđ nije najbolji pokazatelj da bi trebalo da pijete vodu Žeđ nije najbolji pokazatelj da bi trebalo da pijete vodu kurir.rs

Održavanje hidriranosti organizma pomaže srcu da lakše pumpa krv kroz krvne sudove do mišića, što mišićima pomaže da funkcionišu efikasno. 

Ako ste dobro hidrirani, vaše srce ne mora da radi sa mnogo napora, kaže dr Džon Betson (John Batson), doktor sportske medicine i volonter Američke asocijacije za bolesti srca. 

Dehidracija može da bude ozbiljno stanje koje može da dovede do problema od oteklih stopala ili glavobolje do bolesti opasnih po život kao što je toplotni udar. 

Koliko tečnosti vam je potrebno?

Šta znači biti dobro hidriran?

Količina tečnosti koja je nekoj osobi potrebna zavisi od klimatskih uslova, odeće koju nosi i intenziteta i trajanja vežbanja, kaže dr Betson. 

Osoba koja se obilato znoji treba da pije više tečnosti od nekoga ko se ne znoji toliko. Određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes ili bolesti srca, takođe mogu da znače da vam treba više vode.

Osobe sa cističnom fibrozom imaju visoku koncentraciju natrijuma u znoju i takođe treba davode računa da izbegavaju dehidraciju. Isto tako, neki lekovi mogu da deluju kao diuretici, što dovodi do toga da organizam gubi više tečnosti. 

Žeđ nije najbolji pokazatelj da bi trebalo da pijete vodu.

Ako ste žedni, to znači da ste već dehidrirali, kaže dr Betson.

Voda je najbolja

Za većinu ljudi, voda je najbolje što mogu da piju da bi ostali hidrirani. Izvori vode takođe obuhvataju hranu, kao što je voće i povrće, koji sadrže visok procenat vode. 

"Zdravije je piti vodu tokom vežbanja, a po završetku pojesti zdravu užinu kao što su kriške pomorandže, banana ili šaka nesoljenog koštunjavog voća", kaže dr Betson.

Dr Betson kaže da je najlakše obratiti pažnju na boju urina. Bled i bistar urin znači da ste dobro hidrirani. Ako je urin taman, pijte više tečnosti. 

Ako želite tačno da znate koliko tečnosti vam je potrebno, Betson predlaže da se izmerite pre i posle vežbanja, da biste videli koliko ste izgubili putem znojenja. Ovo je naročito dobar način za sportiste koji treniraju u toplim letnjim mesecima. 

Svaki izgubljeni kilogram znoja treba da nadoknadite litrom vode, kaže dr Betson i dodaje da nije neobično za sportistu koji trenira da izgubi 2,5 kilograma ili više znoja tokom treninga. 

Ako se ne znojite tokom intenzivne fizičke aktivnosti, to može da bude znak da ste toliko dehidrirali da je došlo do iscrpljenosti usled toplote. 

Ne samo za sportiste ili vežbanje

Hidracija nije važna samo tokom fizičke aktivnosti. Sedenje na suncu po toplom ili vlažnom danu, čak i ako ne vežbate, takođe može da izazove potrebu za više tečnosti. Osobe sa srčanim problemima, stariji od 50 godina ili gojazne osobe takođe treba posebno da vode računa.Veoma je važno dobro voditi računa o hidriranosti i kada putujete. 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00