ponedeljak, 19. mart 2018.  20:12h
Pročitano 1090 puta

Preventivni centar organizuje ultrazvučni pregled dojke i obuku žena za samopregled

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke Preventivni centar Doma zdravlja Pančevo će obeležiti tako što će dr Jelena Gavrilov ženama koje su zakazale termin, uraditi klinički pregled dojke i naučiti ih samopregledu dojke.

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke http://www.lepotaizdravlje.rs

U zavisnosti od nalaza pri pregledu dojke, žene će biti upućivane na ultazvučni pregled dojke, mamografski pregled, a u određenim slučajevima i kod onkologa.

Dr Stojan Višekruna, ginekolog i direktor Doma zdravlja Pančevo, uradiće ultrazvučni pregled dojke ženama kod kojih je to potrebno.

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Pančevo.

Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog  otkrivanja.

U 2014. godini ukupan broj novootkrivenih slučajeva raka dojke kod žena u Srbiji bio je 3.690. Najveći broj obolelih žena u našoj zemlji je starosti od 50 do 65 godina, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.

Rak dojke se najčešće otkrije kada je njegova veličina iznad 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama.

Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće.

Smatra se da je nastanak raka dojke multifaktorijalnog porekla i da brojni rizikofaktori deluju udruženo, piše u saopštenju Doma zdravlja Pančevo.

Najčešće faktori rizika su: nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menstruacija, nerađanje dece, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvan.

Imajući u vidu značaj ranog otkrivanja raka dojke veoma je važno sprovoditi:
- samopregled dojke - jednom godišnje
- kod žena mlađih od 50 godina sprovoditi preveventivni klinički pregled – jednom godišnje
- posle kliničkog pregleda primenjuje se ultrazvučni pregled a u indikovanim slučajevima i mamografija.
- kod žena  starijih od 50 godina, najznačajniji način ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje organizovanog skrining programa. Skrining mamografije se radi kod žena od 50 do 69 godine.

Izuzetno je važno da žene brinu o sopstvenom zdravlju i da redovno sprovode samopregled dojke. Potrebno je da žene posmatraju svoje dojke, obrate pažnju na izgled, oblik i veličinu dojke, promene na njima, boju kože, izgled bradavica, pojavu iscedaka i slično.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00