sreda, 14. februar 2018.  08:27h
Pročitano 2197 puta

Ginekolozi i pedijatri i ove godine će odlaziti u seoske ambulante

Gradsko veće dalo je saglasnost da se i ove godine sprovede Program “Ginekološka i pedijatrijska zdravstvena zaštita u naseljenim mestima”, a za njegovu realizaciju iz budžeta je obezbeđeno 7,7 miliona dinara.

Ambulanta u Glogonju Ambulanta u Glogonju Pančevo.MOJKraj.rs

Dragica Dimitrijević iz Doma zdravlja Pančevo je podsetila članove Gradskog veća da se ovaj program već nekoliko godina odvija uspešno i objasnila da se ovim programom planira unapređenje zdravlja žena i dece na teritoriji grada Pančeva kroz povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite ginekologa i pedijatara u naseljenim mestima.

U naseljenim mestima ne rade ginekolozi ni pedijatri, te su nam ciljna grupa žene i deca na teritoriji Pančeva koji žive u naseljenim mestima. U 2017. godini imali smo oko 6.000 pregleda dece u naseljenim mestima i oko 4.000 žena. Značaj ovog programa je da se obuhvati ta populacija koja predstavlja jednu od osetljivih grupa i važni su i kao pokazatelj zdravstvenog stanja stanovništva na našoj teritoriji. Jedan od rezultata koji pokazuje uspešnost ovog programa je da je među ženama otkriveno 54 sumjiva slučaja. Iako će nekom to izgledati kao mala brojka, ona je veoma značajna jer su svi ovi slučajevi otkriveni u ranoj fazi, na vreme, kada je lečenje i izlečenje moguće, kazala je Dimitrijević.

Prema programu odlazak ginekologa i babice tokom čitave godine planiran je u osam naseljenih mesta, osim u Ivanovo, dok je odlazak pedijatra predviđen u svih devet naseljenih mesta.

Grad Pančevo je još uvek jedina lokalna samouprava koja je na ovakav način omogućila usluge ginekologa i pedijatara i u naseljenim mestima, a program je pokrenut pre četiri godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00