ponedeljak, 5. februar 2018.  13:14h
Pročitano 1151 puta

U blagom porastu oboljevanje od bolesti sličnih gripu u Pančevu

Na osnovu podataka s terena i analize oboljenja sličnih gripu uočen je blagi porast ovih oboljenja na teritoriji Pančeva, ali i u opštinama Alibunar i Kovačica.

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo saopštavaju da je na nivou Južnobanatskog okruga prijavljeno 1427 slučajeva oboljenja sličnih gripu Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo saopštavaju da je na nivou Južnobanatskog okruga prijavljeno 1427 slučajeva oboljenja sličnih gripu www.pixabay.com

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo saopštavaju da je na nivou Južnobanatskog okruga prijavljeno 1.427 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je za 74% manje u odnosu na isti period prošle godine.

U Južnobanatskom okrugu 2.10.2017. godine, počeo je nadzor praćenja nad oboljenjima sličnim gripu i akutnim respiratornim infekcijama SENTINEL nadzorom i Populacionim nadzorom. Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu je registrovana stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou sporadičnih i izolovanih slučajeva.

U slučaju pojave simptoma - povišena temperatura iznad 38°C i suvi kašalj, otežano disanje i bolove u mišićima i zglobovima: javite se izabranom doktoru, obavezno odležite, uzimajte dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunade, čajeve...), provetravajte prostorije često, lekove koristite isključivo po savetu doktora.  

Na osnovu registrovane stope incidencije oboljenja sličnih gripu, praćene SENTINEL nadzorom za četvrtu nedelju nadzora u 2018. godini od 22. do 28. januara, ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta In-94,62 ali je dvostruko više u odnosu na prošlu nedelju posmatranja (In-51,61) i trend incidencije oboljenja sličnih gripu je u blagom porastu u opštinama Alibunar, Kovačica i Pančevo.

Analizom Populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu za 2017/2018 godinu (od 1.10.2017–28.1.2018. godine, praćenjem cele populacije Južnobanatskog okruga), broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu iznosi 1.427 što je 74% niže nego u istom periodu posmatranja u sezoni 2016/17 godine (5.549), ali je u odnosu na prošlu nedelju posmatranja u blagom porastu (126:113). Incidencija je ispod praga srednjeg intenziteta (42,89) sa trendom blagog porasta. Najveći broj prijavljenih obolelih je u uzrasnoj grupi od 30-64 godina (50).

Virusološka situacija

Od početka nadzora uzorkovanjem od strane Zavoda za javno zdravlje Pančevo do 31.1.2018. godine na teritoriji Južnobanatskog okruga iz pet uzoraka (4 iz Pančeva, 1iz Alibunara) koje je uzorkovao Zavod Pančevo, potvrđena je infekcija virusom gripa B kod 3 pacijenata, jednog sentinelnog i dva bolnička svi sa teritorije grada Pančeva. Laboratorijska potvrda za jednog pacijenta je odrađena u Centru za virusologiju, Odeljenje za influencu i druge infekcije Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a za četiri pacijenta na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Kod pacijenta sa teritorije Alibunara (hospitalitovan u Opštoj bolnici Pančevo) potvrđen je Respiratorni sincicijalni virus.

Mere prevencije: Specifična mera – Vakcinacija; 

Opšte mere: Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete, odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke, redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom, izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete i provetravajte prostorije često.

Autor:  Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00