petak, 26. januar 2018.  14:35h
Pročitano 4790 puta

U prošloj godini krv je dobrovoljno dalo više od pet hiljada ljudi

U nadležnosti Službe za transfuziju krvi Pančevo je prikupljanje krvi na teritorijama četiri opštine: Pančevo, Bela Crkva, Alibunar i jednim delom na teritoriji opštine Kovin /u Bavaništu/ i danas je organizovan redovan godišnji sastanak saradnika na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi na ovoj teritoriji.

U Službi za transfuziju u Pančevu održan je redovan godišnji sastanak saradnika na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi U Službi za transfuziju u Pančevu održan je redovan godišnji sastanak saradnika na okupljanju dobrovoljnih davalaca krvi Pančevo.MOJKraj.rs

U 2017. godini primljeno je radi davanja krvi 5.634 davalaca, odbijeno je 410, krv je dalo 5.224 davaoca. Sakupljeno je 126 jedinica krvi manje nego prethodne godine. Krvi je ipak bilo dovoljno za sve one kojima je bila potrebna u lečenju, zahvaljujući primeni najsavremenijih protokola u lečenju pacijenata komponentama krvi.

U organizovanim akcijama došlo je 2.456 dobrovoljnih davalaca krvi ili 47%, dok je samoinicijativno došlo 2.768 dobrovoljnih davalaca krvi ili 53%. 

Dr Svetlana Drobnjaković, načelnica Službe za transfuziju krvi kaže da je primetno da je procenat organizovanog davalaštva opao za 6%, /isto toliko je porastao procenat davalaca koji dolazi samoinicijativno/. 

Manji odaziv dobrovoljnih davalaca krvi u organizovanim akcijama a povećanje procenta davalaca koji dolaze samoinicijativno, za svaku transfuziju znači manju sigurnost, odnosno teže može da se planira priliv i stabilnost rezervi krvi. Ističemo značaj davalaca krvi po pozivu kojih je bilo 112, u danima kada smo imali nestašicu krvi pojedinih krvnih grupa. Davalaca po pozivu bilo je četiri puta više nego u prethodnoj kalendarskoj godini, kaže dr Drobnjaković.

 

0 dr svetlana drobnjakovic

 Na slici: dr Svetlana Drobnjaković, načelnica Službe za transfuziju u Pančevu

 

U prošloj godini organizovano je 105 akcija dobrovoljnih davanja krvi, na terenu 90 i na odeljenju 15 u saradnji sa 40 aktiva dobrovoljnih davalaca krvi.

Prosečan broj davalaca krvi po akciji na terenu bio je 25 davalaca (u opadanju u odnosu na prethodnu godinu), 25 je i dalje nedovoljno u odnosu na očekivanu medijanu od 45 dobrovoljnih davalaca. Imamo prednost što se  većina akcija odžava na maloj udaljenosti, tako da ista ekipa nakon povratka sa terena, obavlja poslove obrade i prerade krvi, kaže dr Drobnjaković.

Najveći resurs u pogledu obezbeđivanja krvi i dalje predstavljaju proizvodni radni kolektivi: Petrohemija - 771 davalac krvi, HIP Azotara - 310, Rafinerija nafte Pančevo - 302 davaoca krvi /više za 89 davaoca nego prethodne godine, razlog tome je društveno odgovorno ponašanje najvišeg rukovodstva NIS-a, koji su u jednom trenutku javno putem medija i drugih aktivnosti podržali ovu humanitarnu aktivnost/; Avioindustrija 105, Telekom i PTT 99. 

Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije kaže da veoma važan resurs krvi predstavlja i devet srednjih škola iz Pančeva, Bele Crkve i Alibunara u kojima je sakupljeno 606 jedinica krvi. 

Studenata je bilo 116 – ovo su mladi ljudi koji su prvi put dali krv u nekoj od srednjih škola u Pančevu. Ostali studenti  pretpostavljamo daju krv na matičnim fakultetima, kaže dr Railić Ristovska.

Zaposleni u Policijskoj upravi i Vatrogasnom domu takođe daju krv, 79 dobrovoljnih davalaca je bilo, samoinicijativno.

U procesu obezbeđivanja krvi učestvuju i Javna komunalna preduzeća iz Pančeva - 314 davalaca krvi /za 28 davalaca više, najveći broj davanja je u JKP Higijena - 108/.

U organizovanim akcijama u naseljenim mestima sakupljeno je 237 doza krvi, u Banatskom Novom Selu, Starčevu, Omoljici, Glogonju, Kačarevu i Dolovu). 

Sigurno je da u naseljenim mestima postoje i veći kapaciteti i mogućnosti da akcije dobrovoljnih davanja krvi budu posećenije, potrebno je da se u ovim sredinama poradi na podizanju svesti o značaju stabilnih rezervi krvi. Takođe je potrebno uključivanje predstavnika vlasti, sportskih, kulturno-umetničkih i drugih udruženja iz svakog naseljenog mesta, kaže dr Railić Ristovska.

Broj aktiva koji okupljaju dobrovoljne davaoce je 40 – i dalje je isti kao i prethodne godine. Nije došlo do osipanja saradničke mreže.

Na teritoriji Grada Pančeva zabeležen je porast broja dobrovoljnih davalaca krvi za 180. Razlog je veći broj davalaca u Rafineriji nafte Pančevo, JKP Higijena, na akciji „Radost davanja“ i u školama Gimnazija i Elektrotehnička škola Pančevo.

U Opštini Bela Crkva pad je za oko 100 davalaca i Alibunaru pad za 25. Razlog je demografske prirode - veliki broj mladih sa ovih teritorija odlazi u inostranstvo /Češka, Slovačka, Mađarska/ u potrazi za poslom.

 

0 bela crkva opada broj davalaca

 

Reorganizacija transfuzije

Dr Svetlana Drobnjaković, načelnica Službe za transfuziju krvi podseća da je pred Službom period u kom je po Zakonu o transfuziološkoj delatnosti /koji je usvojen aprila 2017. godine/ otpočela reorganizacija transfuziološke službe u Srbiji. 

Reorganizacijom će se biti obuhvaćena i pančevačka transfuzija. Prema nezvaničnim podacima, očekuje se u drugoj polovini 2018. godine. Po Zakonu o transfuzijskoj medicini definisano je potpuno odvajanje ustanova koje prikupljaju, procesiraju i testiraju krv, od ustanova koje će se zvati „banke krvi“  i koje će se baviti planiranjem i nabavkom krvi iz centara koji krv prikupljaju, kaže ona.

Banke krvi će se baviti čuvanjem i izdavanjem krvi i krvnih komponenata za terapijsku primenu, transfuzijskim ispitivanjima, brigom o optimalnoj primeni krvi i krvnih komponenata, autolognom transfuzijom, afereznim procedurama, ispitivanjem poremećaja hemostaze, perinatalnim ispitivanjima praćenjem efekata lečenja komponentama krvi.

Za Vojvodinu krv će sakupljati Pokrajinski zavod za transfuziju krvi iz Novog Sada u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine i Opštinskim organizacijama Crvenog krsta. Pančevačka transfuzija predviđena je da bude „Banka krvi“ koja će gotove komponente dobijati iz Pokrajinskog zavoda.

Nemamo više podataka o reorganizaciji transfuziološke službe. O datumu i načinu otpočinjanja reorganizacije Službe za transfuziju krvi u Pančevu, javnost, saradnička mreža i svi davaoci krvi će  kao i do sada biti blagovremeno obavešteni putem lokalnih medija i na drugi način. U ostalom delu Srbije krv će sakupljati Institut za transfuziju krvi RS, i Zavodi za transfuziju krvi u Kragujevcu i Nišu. Ono što je važno i što bi bila naša poruka svima koji su i do sada učestvovali u procesu okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi i organizovanju akcija dobrovoljnih davalaca krvi u Južno-banatskom regionu, poruka svakom davaocu krvi je da i dalje ostanemo zajedno na istom zadatku s ciljem da krvi bude dovoljno za sve one kojima je ona neophodna u lečenju, kaže dr Drobnjaković.

U Transfuziji Pančevo sakupljeno je 5.224 jedinice krvi. Od toga je proizvedeno 2.768 jedinica deplazmatisanih eritrocita, 2.445 resuspednovanih eritrocita, sveže zaleđene plazme 1.119 jedinica, cryio precipitata 123, standardnih koncentrata trombocita 742.

 

0 zam dir bolnice na godisnjem sastanku

Prethodna načelnica, dr Jelena Pešić, pre tri meseca otišla je u penziju. Današnji sastanak bio je prilika da joj se članovi kolektiva i svi saradnici zahvale na dugogodišnjoj saradnji i požele joj lepe penzionerske dane.

 

U 2017. godini krvlju je lečeno oko 1.700 pacijenata. Pacijenata je bilo više i primljen je veći broj zahteva za lečenje krvnim komponentama nego što je to bilo u prethodnoj godini.

Međutim ono što je značajno da istaknemo, smanjena je potrošnja gotovo svih krvnih komponenata u odnosu na prethodnu godinu, osim koncentrata trombocita. Ukupno je utrošeno 6.878 različitih komponenata /a to je za 806 komponenata manje nego prethodne godine/, kaže dr Radmila Railić Ristovska.

Za oko 1.700 pacijenata transfundovano je 4.416 jedinica eritrocita, sveže zaleđene plazme 1.090, trombocita 1.241 koncentrat, cryo precipitata 65.

Razlog tome je primena najsavremenijih protokola – MSBOS i T/S u lečenju pacijenata u Opštoj bolnici Pančevo, koji podrazumevaju bolju pripremu pacijenta za operativne procedure, kroz laboratorijsku pripremu i trebovanje i primenu krvi i krvnih komponenata kod pacijenata samo kada je to neophodno, kada ni jedan drugi lek ne može da pomogne. U danima nestašice pojedinih krvnih grupa i zbog potrebe za tipiziranim jedinicama krvi za imunizovanog pacijenta, iz drugih ustanova dobili smo 52 jedinice krvi. Uputili smo u druge ustanove - pre svega u Klinički centar Srbije na ime lečenja naših sugrađana – 595 jedinica eritrocita, obrazložila je dr Svetlana Drobnjaković.

 

0 djura bugarski crveni krst

 

Služba za transfuziju krvi zahvaljuje se saradnicima koji okupljaju dobrovoljne davaoce krvi, medijima koji kontinuirano prate dešavanja iz ove oblasti. Zahvalnost upućujemo i svakom pojedincu – dobrovoljnom davaocu krvi na doprinosu koji su dali, dajući krv dobrovoljno, bez ikakve nadoknade nepoznatom pacijentu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/R.R.R.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Komentari  

+2 #1 Marina 27-01-2018 11:24
Dobrovoljni davaoci krvi su kažnjeni odnosom poslodavca prema njihovom humanom gestu.
Za ta dva dana oduzima se novac za prevoz i topli obrok((zar pešaka vise kilometara treba doći)zbog čina davanja krvi, prinuđeni smo za pisanjem zahteva,molbi da nam odobre pravo odsustvo sa posla da bismo dali dragocenu tečnost.
Postavljeni smo u kategoriju lica koja kao na taj način izbegavamo radne obaveze.
Ti isti poslodavci,prvi su u potrazi da dobiju tu istu krv kada se razbole.
I to traje tako godinama.Zabranili su nam kolektivno,organizovanje davanje,a uvek ima praznog hoda kada u pauzi radnih aktivnosti i to mozemo uraditi.Mišljenja sam da ministarstvo za zdravlje ozbiljno mora da se pozabavi negativnim odnosom poslodavaca prema ovom problemu.
Mnogo puta sam krv davala suborom,nisam koristila ta dva slobodna dana,nisam prikazivala poslodavcu,jer moj cilj je pomoc drugima danas,a sutra mozda i meni ili meni dragim ljudima pomoć bude potrebna.
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00