petak, 18. avgust 2017.  14:32h
Pročitano 1188 puta

Afrička kuga svinja preti Južnom Banatu

Zbog novonastale situacije i pojave Afričke kuge svinja u nama susednoj Rumuniji, održan je hitan sastanak nadležnih subjekata Južnog Banata.

Formiran je Regionalni krizni centar Južnobanatskog okruga u sastavu: Danijela Lončar, načelnik okruga, Milica Vurdelja, šef republičke veterinarske inspekcije, Aleksandar Živulj, epizootiolog VSI i predstavnici svih osam opština Formiran je Regionalni krizni centar Južnobanatskog okruga u sastavu: Danijela Lončar, načelnik okruga, Milica Vurdelja, šef republičke veterinarske inspekcije, Aleksandar Živulj, epizootiolog VSI i predstavnici svih osam opština Južnobanatski upravni Okrug

Tom prilikom je formiran Regionalni krizni centar Južnobanatskog okruga u sastavu: Danijela Lončar, načelnik okruga, Milica Vurdelja, šef republičke veterinarske inspekcije, Aleksandar Živulj, epizootiolog VSI i predstavnici svih osam opština.

Zadatak Regionalnog kriznog centra je da preduzme sve aktivnosti u cilju sprečavanja zaraze, odnosno da sastavi operativne planove i dostavi potrebne informacije svim relevantnim subjektima, kao i da isprati kretanje i sprečavanje pojave bolesti na teritoriji okruga, navodi se na FB stranici Južnobanatskog upravnog Okruga.

 

0 danijela lončar jbo

 

Afrička kuga svinja je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči, ne postoji vakcina i uginjavaju sve obolele svinje bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod samo jedne svinje u gazdinstvu, ubijaju se sve svinje. Ekonomske štete su ogromne.

BOLEST SE ŠIRI: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama; ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane; kontaminiranom hranom, vodom; inficiranim krpeljima; odećom i obućom; kontaminiranim predmetima i opremom; prevoznim sredstvima; stajnjakom; leševima uginulih i zaklanih životinja; glodarima; insektima.

KAKO PREPOZNATI AFRIČKU KUGU SVINjA: iznenadno uginuće jedne ili više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje; kašljanje, povraćanje.

PREVENTIVNE MERE: ne hranite svinje pomijama; izbegavati pašno držanje svinja; sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama; osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću; obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru; postaviti dezobarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

 

letak africka kuga

 

UPUTSTVO ZA LOVCE: Svako oboljevanje ili uginuće divljih svinja obavezno treba prijaviti nadležnom lovnom i veterinarskom inspektoru teritorijalno nadležnom za lovno područje (sa ciljem uzimanja uzoraka radi laboratorijskog ispitivanja na AKS i KKS); U lovištu nemojte ostavljati za sobom otpatke hrane koja sadrži ostatke hrane životinjskog porekla; U gazdinstvima sa domaćim svinjama zabranjeno je prihvatanje i držanje divljih svinja; Ukoliko u sopstvenom domaćinstvu/dvorištu držite domaće svinje, obavezno, nakon dolaska iz lova i lovišta promenite odeću i obuću pre nego pristupite pojenju, hranjenju ili čišćenju sopstvenih svinja; Useljavanje divljih svinja u ograđena lovišta ili izmeštanje divljih svinja u slobodnu prirodu, prethodno obavezno prijaviti i nadležnom veterinarskom inspektoru; Zamolite lovce koji dolaze iz zemalja zaraženih AKS da ne donose sa sobom namirnice pripremljene od svinjskog mesa poreklom od domaćih i divljih svinja. AKS se vrlo često prenosi kontaminiranom hranom.

Virus Afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja!

U slučaju pojave Afričke kuge svinja sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu!

 

0jbo okrug

Autor:  Južnobanatski Upravni Okrug
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00