četvrtak, 27. jul 2017.  17:42h
Pročitano 2676 puta

Bolnici doniran novi ultrazvučni aparat

Srpsko-američko medicinsko udruženje (SAMA) iz Amerike doniralo je ultrazvučni aparat Opštoj bolnici Pančevo.

Srpsko-američko medicinsko udruženje (SAMA) iz Amerike doniralo je ultrazvučni aparat Opštoj bolnici Pančevo Srpsko-američko medicinsko udruženje (SAMA) iz Amerike doniralo je ultrazvučni aparat Opštoj bolnici Pančevo A. Stojković

Poklon, vredan oko 20.000 evra, su uručili danas, a sredstva za njegovu kupovinu obezbedili su naši zemljaci koji žive u Americi i Kanadi.

Direktor pančevačke bolnice dr Slobodan Ovuka kaže da su prvi kontakti sa predstavnicima SAMA uspostavljeni pre desetak meseci.

Tada smo iskazali potrebu za opremom, odnosno za jednom ovakvom vrstom ultrazvuka, koji će biti lociran u službi radiologije, gde nismo dobili ili kupili novi aparat već pet godina, objašnjava dr Ovuka.

Članovi humanitarne neprofitne organizacije SAMA, naši sunarodnici koji godinama žive i rade u Americi, imaju za cilj da pomognu zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U poslednjih četiri-pet godina realizovali su dvadesetak projekata širom Srbije, u koje je uloženo oko 200.000 dolara.

Mi smo već neko vreme svesni uslova u kojima radi bolnica u Pančevu i ceo projekat je počeo tako što smo počeli da razgovaramo sa rukovodstvom o tome na koji način možemo da pomognemo. Postoje projekti koji su, kao što je renoviranje internog i prijemnog odelenja bolnice u Pančevu, van naših moći i mogućnosti. I onda smo u razgovorima „došli” do ultrazvučnog aparata za urologiju i za radiologiju. Nama je uvek važno da ono što uradimo stvarno koristi zdravstvenim centrima i bolnicama, kaže Zoran Mladenović, član Srpsko-američkog medicinskog udruženja.

Više od 300.000 ljudi iz gotovo čitavog Južno-banatskog okruga se leči u pančevačkoj bolnici. Novi ultrazvučni aparat omogućiće kvalitetniju dijagnostiku i podići pouzdanost dijagnoze, olakšaće rad medicinskom osoblju a i daće mogućnost da pacijenti brže „dođu” do ultrazvučnog kabineta.

Rendgen dijagnostika je baza ove ustanove, tako da će nam ovaj moderni aparat puno značiti. S obzirom da je u porastu broj onkoloških pacijenata, prvenstveno ćemo pregledati njih a radićemo i dopler krvnih sudova. Mi trenutno imamo četiri ultrazvučna aparata, od kojih su tri gotovo na izdisaju, i takoreći, samo je jedan u upotrebi. Novi ultrazvučni aparat počinje da radi već od ponedeljka, naglašava radiolog dr Branka Vujasinović, načelnica odelenja.

Nada Šimon-Hare kaže da je u toku procedura za organizaciju SAME i u Kanadi gde, takođe, ima puno naših zemljaka. Dodaje da je, u toj zemlji, uspešno sprovedena akcija sakupljanja novca za donaciju pančevačkoj bolnici, a nastaviće i sa pomaganjem drugih projekata namenjenih medicinskim ustanovama u Srbiji.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00