ponedeljak, 24. jul 2017.  20:38h
Pročitano 1348 puta

Do kraja nedelje prskanje komaraca: virus Zapadnog Nila otkriven na šest lokacija

Na teritoriji grada Pančeva komarci nosioci virusa Zapadnog Nila otkriveni su na šest lokacija: kod Industrije stakla, u Vojlovici, Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Ivanovu.

Na 15 lokacija u gradu i selima imamo značajno veću brojnost kućnih komaraca, a na dva mesta značajno je povećana i brojnost rečnih formi na Karauli i kod farme Stari Tamiš, blizu Nadele Na 15 lokacija u gradu i selima imamo značajno veću brojnost kućnih komaraca, a na dva mesta značajno je povećana i brojnost rečnih formi na Karauli i kod farme Stari Tamiš, blizu Nadele www.pixabay.com

Klopke za uzorkovanje komaraca postavljene su u noći između 18. i 19. jula na 22 lokacije u gradu i svih devet naseljenih mesta na teritoriji Pančeva, a rezultati Zavoda za biocide pokazali su da je na 15 lokacija povećan broj komaraca a na šest su otkriveni i komarci koji su nosioci virusa Zapadnog Nila.

Zdenka Miljković, sekretarka Sekretara za zaštitu životne sredine Grada Pančeva kaže da su zbog toga jutros izdali nalog izvođaču radova da se sprovede tretman suzbijanja komaraca, ali da zbog najavljenog lošeg vremena do neće biti moguće pre srede ili četvrtka.

Što se tiče kućnih formi komaraca granica je 150, a kod rečnih formi ta granica je 20. Na 15 lokacija u gradu i selima imamo značajno veću brojnost kućnih komaraca, a na dva mesta značajno je povećana i brojnost rečnih formi na Karauli i kod farme Stari Tamiš, blizu Nadele. U ovom merenju brojnost komaraca se kreće od 69 do rita ispod mosta, gde je čak 664 komarca kućnih formi. Što se tiče prisustva virusa zapadnog Nila kod komaraca koji su uhvaćeni u tim klopkama, otkriven je u klopkama kod Industrije stakla, u Vojlovici, Starčevu, Omoljici, Banatskom Brestovcu i Ivanovu, kaže Miljković.

Ona dodaje da brojnost komaraca nema nikakve veze s prisustvom virusa Nila, jer na primer, u Omoljici je u klopci izbrojano 89 komaraca kućnih formi, dakle ispod granice, a ipak je među njima bilo i nosilaca virusa.

 

0 zdenka miljkovic sekretarijat

Na slici: Zdenka Miljković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo

 

Virus cirkuliše, odgovara mu ovo toplo vreme, prenose ga ptice i može da ga bude svuda. S obzirom na to da se ne ponavlja konstantno na istim lokacijama, zastupljenost virusa nije velika i u pitanju je mera predostrožnosti koju mi sprovodimo prema Zakonu, ali i da bismo pravilno mogli da planiramo naredne korake. Dat je nalog za novi tretman suzbijanja odraslih formi komaraca, a u dogovoru s izvođačem najverovatnije će to biti četvrtak, zbog predstojeće promene vremena koja se najavljuje, kazala je Miljković.

Nadzor, Zavod za biocide, uočio je da upoređujući brojnost komaraca prošle i ove godine, sada je mnogo manje komaraca na teritoriji Pančeva.

Oni smatraju da je jedan od razloga i to što se besplatno građanima deli larvicid koji se ubacuje u septičke jame. Akcija podele larvicida po domaćinstvima u prvom krugu biće završena do kraja ove nedelje, nakon čega planiramo da održimo sastanak da utvrdimo koliko je larvicida podeljeno, u koliko domaćinstava, a procenjujemo da će biti 22.000 domaćinstava, rekla je Zdenka Miljković.

Ona podseća da građani mogu larvicid da preuzmu i u svojim mesnim zajednicama. Brojnost komaraca se smanjuje, a iskustva s terena su različita. Pojedini građani su veoma zadovoljni, poput onih u Ivanovu, koji kažu da nakon primene larvicida mogu da sede u svojim dvorištima uveče, a bilo je i onih koji iz straha nisu želeli da ubace larvicid u septičku jamu. Zdenka Miljković kaže da će sigurno biti još jedan krug podele larvicida, a pošto daje rezultate očekuju da će ljudi da shvate da je u njihovom interesu da kesica s preparatom bude ubačen u sve septičke jame.

Nakon tretmana suzbijanja komaraca ponovo će se meriti brojnost i efekti, a postupaće se isključivo prema preporukama nadzora.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00