sreda, 19. jul 2017.  17:49h
Pročitano 1144 puta

Voda za piće u mreži i na javnim česmama redovno se kontroliše

Na visokim temperaturama koje ovih dana prelaze trideset stepeni, jedno od mesta na kojima sugrađani mogu da se osveže su javne česme.

Sve javne česme rade, ispravne su i građani mogu bezbedno da piju vodu s njih Sve javne česme rade, ispravne su i građani mogu bezbedno da piju vodu s njih www.pixabay.com

U Pančevu postoji dvadesetak javnih česmi koje rade i koje redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje Pančevo.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pančevu kaže da u našem gradu postoji 14 javnih česmi u nadležnosti JKP Zelenila i 6 u nadležnosti JKP Vodovoda i kanalizacije.

U zavisnosti od toga gde se česme kojima upravlja JKP Zelenilo nalaze, oni su procenili kojom dinamikom će raditi i ispitivanje vode za piće s tih česmi. One koje se nalaze u Narodnoj bašti, u parku Barutana kontrolišu se jednom mesečno tokom leta, kada je i potrošnja vode s tim česama veća. Sve te česme rade, ispravne su i građani mogu bezbedno da piju vodu s njih, kaže dr Ljiljana Lazić.

0 javna česma na pijaci zelenoj

 

Što se tiče javnih česama na buvljaku i zelenoj pijaci one se kontrolišu dva puta godišnje po nalogu Zelenila i takođe su ispravne. Ove javne česme su poslednji put kontrolisane 29. juna i voda je bezbedna za korišćenje, kažu u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Druge česme koje se nalaze na vodovodskoj mreži i javne česmu su, ima ih šest u gradu, i sve su ispravne. Njih kontrolišemo češće, jer negde oko 100 uzoraka vode za piće u toku meseca uzmemo iz distributivne mreže JKP Vodovod i kanalizacija. Od tih sto uzoraka, oko 20% su javne česme. One se kontrolišu jednom nedeljno i sve ove javne česme su takođe ispravne i sa njih građani mogu bezbedno da piju vodu u ovim vrelim danima, kaže dr Ljiljana Lazić.

 

0 narodna basta javna cesma

 

Inače, prema rečima naše sagovornice voda za piće svuda u distributivnoj mreži u Pančevu je u redu, redovno se kontroliše i građani mogu biti spokojni i koristiti vodu za piće gradskog vodovoda kao ispravnu i zdravstveno bezbednu.

Voda za piće posle niza onih poblema koje smo imali pre dve tri godine daleko bolje se kontroliše, u smislu interne kontrole samog Vodovoda. Otklonjene su sve one sporne tačke ili problemi sa kojima su se oni susretali kako u izvorišnim mestima tako i u samoj fabrici vode i u distributivnoj mreži, negde su menjali cevi ili dotrajalu instalaciju, tako da slobodno možemo reći da je voda u distributivnoj mreži gradskog vodovoda u potpunosti ispravna i može slobodno da se koristi za piće, kaže dr Lazić.

Ona dodaje da je bitno istaći ono što i sam Vodovod naglašava, a to je da je briga o distributivnoj mreži Vodovoda do nivoa vodomera odnosno do ulaska u objekat. Od ulaska u objekat, bez obzira da li je javni ili privatni, nadležnost je onoga ko taj objekat koristi. Iz tih razloga je JKP Vodovod i kanalizacija svoje merne tačke za proveru svoje distributivne mreže odredilo samo u okviru distributivne mreže, a ne u javnim i privatnim objektima. 

 

javna cesma u basti narodnoj

 

Dešavalo se ranije da su merna mesta bila u tim javnim ili privatnim objektima pa se dešavalo da voda nije bila ispravna, a ukoliko se uzme uzorak ispred vodomera, voda bude ispravna. Dakle, to više nije nadležnost Vodovoda već onoga ko taj objekat koristi, odnosno ta mikro sredina, ta mikrocirkulacija mora da se reguliše. Iz tih razloga jedan od naših predloga je tada bio da škole pojačaju kontrolu vode za piće, jer tako nalaže i pravilnik od dva puta, kako je bilo prethodnih godina, na četiri puta odnosno svakog tromesečja da bismo pratili kakva je ta mikrosredina, objasnila je dr Ljiljana Lazić.

Isto se odnosi i na predškolske ustanove, jer je u prethodnom periodu upravo tu bilo najviše problema, jer su u pitanju bile dotrajale vodovodne instalacije, nisu se menjale česme, voda je išla preko bojlera koji su bili puni kamenca.

Na tome smo radili u ovoj godini i imamo dobre rezultate. Škole su prepoznale značaj, pa je došlo i do promene određenih instalacija i načina dezinfekcije, lokalnog hlorisanja, tako da sada možemo reći da su i u školskim i u predškolskim objektima vode pod kontrolom i zdravstveno su ispravne. Poslednju kontrolu smo obavili nedelju dana pred završetak školske godine, u svima njima voda za piće je bila mikrobiološki ispravna. U mestima gde je voda iz distributivne mreže gradskog vodovoda takođe je bila ispravna, osim u onim školama koje nisu priključene na gradski vodovod. Tamo i dalje ima problema, to su Banatsko Novo Selo, Jabuka i Glogonj, verujem da će tako biti dok se ne priključe na distributivnu mrežu. Tu imamo hemijsku neispravnost u smislu prisustva mangana i gvožđa a to škola ne može sama da reši dok se snabdevanje vodom za piće tih mesta ne reši sistemski. Nije greška do škole, već to mora da se reši na drugačiji način, kazala je ona.

Građani mogu biti spokojni i koristiti vodu za piće gradskog vodovoda kao ispravnu i zdravstveno bezbednu, zaključila je naša sagovornica.

 

IMG 20170717 113903

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00