sreda, 12. jul 2017.  19:45h
Pročitano 644 puta

Prskanje komaraca dalo rezultate: u Pančevu nema zaraženih insekata virusom Zapadnog Nila

Najnovija uzorkovanja komaraca u Pančevu pokazala su da nema insekata zaraženih virusom Zapadnog Nila i da je poslednje prskanje, obavljeno 6. jula dalo rezultate.

"Novi rezultati stigli su juče i mogu da kažem da je prskanje dalo rezultate. Sada nigde nisu otkriveni komarci – nosioci virusa Zapadnog Nila", kaže Zdenka Miljković. "Novi rezultati stigli su juče i mogu da kažem da je prskanje dalo rezultate. Sada nigde nisu otkriveni komarci – nosioci virusa Zapadnog Nila", kaže Zdenka Miljković. www.pixabay.com

Ipak, u Gradskoj upravi Pančevo saznajemo da će se situacija pratiti i dalje, novo uzorkovanje će biti urađeno naredne nedelje, i ukoliko bude potrebe naložiće se novo prskanje komaraca.

Zdenka Miljković, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu kaže da je sad već poznato da u julu vremenski uslovi kod nas odgovaraju tim komarcima, donose ih ptice iz Afrike, i virus postaje aktivan od polovine jula do kraja avgusta. 

Iz tog razloga je i povećana pažnja kako bi se na vreme delovalo ukoliko se utvrdi da postoji bilo kakva opasnost od zaraze, kaže Miljković.

S obzirom da je prvo uzorkovanje komaraca od 29. juna, čiji su rezultati stigli 5. jula, pokazalo da u Pančevu na četiri od 22 lokacije ima i komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, odmah sutradan je naloženo novo prskanje komaraca. Prema rezultatima prvog uzorkovanja komarci s virusom Zapadnog Nila pronađeni iza Bolnice, u ritu iza mosta, u Valjevskoj ulici i na Sportskom centru na Misi.

Zdenka Miljković kaže da su u petak na subotu ponovo postavljene klopke na svih 22 lokacija u Pančevu i naseljenim mestima, i najnoviji rezultati, stigli juče u Gradsku upravu Pančevo pokazuju da trenutno nema izolovanih komaraca s virusom Zapadnog Nila.

Prskanje komaraca je obavljeno već 6. jula, pa smo ponovo uzeli uzorke sa svih lokacija. Novi rezultati stigli su juče i mogu da kažem da je prskanje dalo rezultate. Sada nigde nisu otkriveni komarci – nosioci virusa Zapadnog Nila. Pratićemo i dalje situaciju i preduzimati potrebne mere ukoliko bude potrebno. Novo uzorkovanje komaraca radiće se za oko nedelju dana. Ono što je bitno istaći, do sada je samo Zavod za biocide radio analize i na prisustvo virusa Zapadnog Nila kod komaraca, ali od ove godine Pančevo je javnom nabavkom predvidelo i obavezu da se na svih 22 mesta na kojima se uzimaju uzorci, proverava i da li ima komaraca s virusom Zapadnog Nila, kaže Miljković.

Ona ističe da se u Pančevu komarci redovno prskaju, da će narednih dana ponovo biti dat nalog za još jedno prskanje, ali apeluje i na građane u naseljenim mestima i u Pančevu ako žive u kućama, da uzmu besplatni preparat larvicida koji se deli upravo kako bi se što više komaraca suzbilo, čak i na mestima kao što su septičke jame i druga mesta s ustajalom vodom.

 

0 larvicid starcevo

 

Trenutno se besplatni preparat larvicida deli u Starčevu i delovima Pančeva gde su kuće. Kad se obiđu sva domaćinstva biće napravljen još jedan krug podele. U međuvremenu, građani mogu da se obrate i svojim Mesnim zajednicama da preuzmu besplatni preparat larvicida.

Zdenka Miljković još dodaje da je u stalnom kontaktu i s ljudima u Veterinarskom specijalističkom institutu u Pančevu i da ni oni nisu izolovali virus u krvi kod životinja, što je dobro.

Situacija se prati kako bismo na vreme preventivno delovali i kako bi bila što manja verovatnoća da se neko razboli od virusa Zapadnog Nila. S obzirom da je ovo peta ili šesta godina da se virus Zapadnog Nila pojavio kod nas, prirodno je pojačan imunitet građana. Uprkos tome pratićemo situaciju i preduzimati sve što bude potrebno, zaključila je Zdenka Miljković.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00