četvrtak, 20. april 2017.  13:40h
Pročitano 1203 puta

Zakažite besplatni pregled za rano otkrivanje raka kože

U Srbiji Dan Euromelanoma se obeležava 8. maja u 25 gradova širom zemlje u državnim bolnicama i klinikama kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama.

Prijavite se i Vi i saznajte koliki je Vaš rizik za nastanak raka kože i zakažite pregled kod dermatologa 8. maja Prijavite se i Vi i saznajte koliki je Vaš rizik za nastanak raka kože i zakažite pregled kod dermatologa 8. maja www.pixabay.com

Opšta bolnica u Pančevu i ove godine će organizovati besplatne skrining preglede. Svi zainteresovani građani mogu da se prijave za pregled putem interneta na web stranici  www.euromelanoma.org-serbia do 30. aprila kao i putem telefona od 3. do 5.maja od 8 do 20 sati pozivanjem besplatne telefonske linije broj: 0800 222 888.

Prijavite se i Vi i saznajte koliki je Vaš rizik za nastanak raka kože i zakažite pregled kod dermatologa 8. maja.

Ciljevi kampanje Euromelanoma su besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje karcinoma kože, otkrivanje osoba koje imaju povećan rizik za oboljevanje od raka kože, kao i podizanje svesti o zaštiti kože od sunca i veštačkih izvora ultraljubičastog zračenja, kakav je solarijum, pre svih kod dece ali i kod odraslih.

Sunce sija svuda, ne samo na plaži. Od štetnog ultraljubičastog zračenja se treba štititi i tokom boravka u gradu, na sportskim terenima, tokom obavljanja poljoprivrednih radova, na gradilištima i zapravo uvek kada boravimo na otvorenom i to tokom cele godine, jer imamo samo jednu kožu.

Zaštitu od štetnog uticaja ultraljubičastog zračenja pružaju odeća dugih rukava i nogavica, šešir, naočare za sunce, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom na otkrivene delove tela i naravno izbegavanje boravka na otvorenom kada je zračenje najintenzivnije, a to je od 11 do 16 časova.

Broj obolelih od melanoma povećava se svakih 5 godina za 20%, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja ultraljubičastom zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina. Osim melanoma u još većem porastu je i broj obolelih od drugih, 10 puta češćih karcinoma kože, kakvi su bazocelularni i spinocelularni karcinom.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00