četvrtak, 5. januar 2017.  08:28h
Pročitano 1047 puta

Apel: dajte krv, nedostaje A negativna krvna grupa

Iako su pred novogodišnje praznike u Transfuziji u Pančevu bile stabilne rezerve krvi, zbog svakodnevne potrošnje velikog broja jedinica krvi za lečenje najtežih bolesnika, rezerve su danas na znatno nižem nivou.

Posebno su niske rezerve A negativne krvi.

Za lečenje najtežih bolesnika potrebno je dosta jedinica krvi, a u Službi za transfuziju saznajemo da se najčešće radi o teškim krvarenjima iz digestivnog trakta koja traju danima. 

Dr Jelena Pešić, načelnica Službe za transfuziju krvi u Pančevu kaže da je dodatni problem u obezbeđivanju rezervi krvi nastao juče kada su nakon havarije koja se desila u HIP Azotari, otkazane  već dogovorene akcije dobrovoljnog davanja krvi, zakazane za danas i sutra.

Otkazivanje ove akcije dobrovoljnog davanja krvi znatno će poremetiti obezbeđivanje rezervi krvi u narednim danima. Stoga molimo naše sugrađane, da se solidarišu i pokažu humanost u prvim danima nastupajuće godine, kako bismo nastavili nesmetano lečenje svih pacijenata kod kojih je neophodna primena krvi u lečenju, kaže dr Pešić.

Služba za transfuziju krvi primaće davaoce krvi danas  od 7 do 15 časova i sutra, 6. januara od 7 do 12 časova. 

Od ponedeljka, 9. januara Služba za transfuziju se vraća na uobičajeno radno vreme od 7 do 15 časova i subotom od 8 do 13 časova.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00