sreda, 14. decembar 2016.  21:22h
Pročitano 1242 puta

Epidemija gripa u Omoljici

Od početka nadzora, na teritoriji Južnobanatskog okruga iz četiri sentinelna uzorka – Dom zdravlja Pančevo zdravstvena stanica Omoljica, 13. decembra potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A (H3), kod sva četiri pacijenta školskog uzrasta.

Zbog povećanog broja oboljenja slična gripu u Omoljici u OŠ „Dositej Obradović“, sa četiri laboratorijski potvrđena slučaja gripa, stekli su se uslovi za prijavu epidemije gripa lokalnog tipa Zbog povećanog broja oboljenja slična gripu u Omoljici u OŠ „Dositej Obradović“, sa četiri laboratorijski potvrđena slučaja gripa, stekli su se uslovi za prijavu epidemije gripa lokalnog tipa www.pixabay.com

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo je saopšteno da su se, zbog povećanog broja oboljenja slična gripu u naseljenom mestu Omoljica u školskom kolektivu OŠ „Dositej Obradović“, sa četiri laboratorijski potvrđena slučaja gripa, stekli uslovi za prijavu epidemije gripa lokalnog tipa. 

Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu  je registrovana stopa incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za sporadične i izolovane slučajeve oboljenja, ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta u svim opštinama.

U odnosu na prethodnu nedelju Sentinel nadzora u 49. nedelji/2016. (od 5. do 11.12.2016. godine) trend incidenceije oboljenja sličnih gripu je u porastu u opštinama Pančevo, Vršac, Alibunar, Bela Crkva i Opovo, dok je u ostalim opštinama Južnobanatskog okruga na prošlonedeljnom nivou posmatranja.

Analizom Populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu za 2016/2017 godinu od 1.10. do 11.12., praćenjem cele populacije Južnobanatskog okruga, broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu iznosi 530 što je na istom nivou za isti period posmatranja u sezoni 2015/16 godine kada je iznosio 531. Ako posmatramo nedeljni trend u dvostrukom je porastu u odnosu na prethodnu nedelju i 35%  u odnosu na isti prošlogodišnji period posmatranja, najveći je u uzrasnoj grupi od 15-29 godina.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama obolelim od gripa pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta, a u slučaju pojave simptoma gripa ostanite kod kuće:

• Obavezno odležati
• Provetravati prostoriju često
• Uzimati dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunade, čajevi...)
• Ukoliko imate povišenu temperaturu iznad 38°C, suvi kašalj, otežano disanje i bolove u mišićima i zglobovima javite se svom doktoru. 
• Lekove koristite isključivo po savetu doktora

Mere prevencije

Specifična mera – Vakcinacija

Opšte mere

• Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete
• Odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke
• Redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom
• Izbegavajte rukovanje, grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete
• Provetravajte prostorije

Autor:  Zavod za javno zdravlje Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00