petak, 26. januar 2024.  10:50h
Pročitano 206 puta

Predavanje za srednjoškolce o prevenciji karcinoma grlića materice

Specijalisti Doma zdravlja Pančevo održali su predavanje za učenike Medicinske škole u Pančevu o prevenciji karcinoma grlića materice i o značaju HPV vakcinacije.

Doktorka Tea Cvijanović održala je predavanje u Medicinskoj školi „Stevica Jovanović“ učenicima druge godine na ovu temu, kao i značaju HPV vakcine Doktorka Tea Cvijanović održala je predavanje u Medicinskoj školi „Stevica Jovanović“ učenicima druge godine na ovu temu, kao i značaju HPV vakcine Dom zdravlja Pančevo

 

 

Povodom Nedelje obeležavanja borbe protiv karcinoma grlića materice doktorka Tea Cvijanović održala je predavanje u Medicinskoj školi „Stevica Jovanović“ učenicima druge godine na ovu temu, kao i značaju HPV vakcine.

Učenici su bili veoma zainteresovani za ovu temu kako bi što više saznali o prevenciji.

 

mefdicinska skola predavanje

 

Srbije je druga u Evropi po oboljevanju i umiranju od karcinoma grlića materice. U zemljama EU i razvijenim zemljama sveta ova bolest je skoro iskorenjena što govori da je karcinom grlića materice izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a od nedavno je u našoj zemlji uvedena HPV vakcinacija o trošku države.

Održala sam predavanje II-3 i učenici su bili veoma zainteresovani za ovu temu kako bi što više saznali o prevenciji. Bili su zaintersovani kako nastaje infekcija humanim papiloma virusima. Potrebni su redovni preventivni pregledi. Za mlade od 9 do 18 godina neophodan je pristanak roditelja. Moguća je vakcinacija u dispanzeru Doma zdravlja Pančevo, svakog ponedeljka od 8 časova, uz prethodno zakazivanje a zainteresovani, i dečaci i devojčice, mogu da se vakcinišu vakcinom Gardasil 9 o trošku države, rekla je doktorka Cvijanović.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00