ponedeljak, 30. avgust 2021.  17:26h
Pročitano 135 puta

Ove nedelje biće organizovane tri akcije dobrovoljnog davanja krvi u Pančevu

Crveni krst Pančevo u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine planira za ovu nedelju tri akcije dobrovoljnog davanja krvi u gradu Pančevu kako bi se povećale zalihe krvi koje su trenutno na niskom nivou.

Ove nedelje biće tri akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji Pančeva Ove nedelje biće tri akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji Pančeva ilustracija

Ovakvo stanje jeste karakteristično za letnje mesece i period godišnjih odmora, ali dodatno se javlja  potreba za većim zalihama krvi zbog povećanog broja operacija koje se obavljaju u bolnicama širom zemlje. Kako je pandemija izazvana virusom Kovid 19 stavila u prvi plan isključivo lečenje i oporavak obolelih, tokom prethodnog perioda operativni zahvati su obavljani u manjem obimu i odlagani su za druge termine. To je jedan od dodatnih razloga za povećanim potrebama jedinica krvi, kaže Milica Todorović, sekretarka Gradske organizacije Crvenog krsta u Pančevu.

Prva vanredna akcija biće organizovana u utorak, 31. avgusta u vremenu od 9 do 12 časova, uz podršku i ispred JKP „Grejanje“ u Ulici Cara Dušana 7 u Transfuziomobilu – moderno opremljenom namenskom vozilu za prikupljanje krvi na terenu.

Druga vanredna akcija biće organizovana istog dana, utorak, 31. avgust u vremenu od 14 do 16 časova u ulici Vojvode Radomira Putnika, ispred Galerije savremene umetnosti takođe u Transfuziomobilu.

Redovna Gradska akcija davanja krvi organizovaće se u sredu, 1. septembra u vremenu od 9 do 12 časova, u prostorijama Crvenog krsta Pančevo, Žarka Zrenjanina broj 15. 

Sve tri akcije biće realizovane uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti izazvane virusom Kovid 19.

Podršku akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da daju sve zdrave osobe, starosti od 18 do 65 godina. U našoj zemlji muškarci mogu dati krvi svakih 12, a žene svakih 16 nedelja.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00