ponedeljak, 12. oktobar 2015.  08:23h
Pročitano 783 puta

U kontroli telesne težine izbor voća i povrća igra važnu ulogu

Unos veće količine voća i povrća može pomoći pri kontroli telesne težine, ali novo istraživanje pokazuje da to zavisi od vrste voća i povrća koje jedete.

Unos veće količine voća i povrća može pomoći pri kontroli telesne težine ali to zavisi od vrste voća i povrća koje jedete Unos veće količine voća i povrća može pomoći pri kontroli telesne težine ali to zavisi od vrste voća i povrća koje jedete zena blic

Istraživanje je obuhvatilo ishranu 117.918 muškaraca i žena u periodu od 24 godine. Oni su na početku istraživanja bili u tridesetim i četrdesetim godinamaživota, a intervjuisani su svake četvrte godine.

Povećan unos bobičastog voća utiče na smanjenje dobijanja na težini od 0,50 kg, a unos citrusa na manji porast težine od 0,12 kilograma. Dnevni unos tofu sira ili soje povezuje se sa telesnom težinom manjom za 1,12 kg, dok unos jabuka i krušaka znači 0,56 kg manje. Šargarepe i paprike takođe se povezuju sa manjim dobitkom na težini, dok krompir, grašak i kukuruz nemaju nikakav uticaj.

Rezultati su pokazali da ukupno povećanje u dnevnom unosu povrća i voća tokom četiri godine pozitivno utiče na manji porast težine – 0,11 kg za povrće i 0,24 kg kada je u pitanju voće.

Istraživanje, objavljeno u naučnom časpoisu PLOS Medicine, uključivalo je mnoge zdravstvene promene i promene ponašanja, uključujući unos raznih vrsta hrane i nutrijenata osim voća i povrća.

Glavni autor, Monica L. Bertoia, istraživač pri školi Harvard T.H. Chan School of Public Health, kaže da se unos voća i povrća kod Amerikanaca većinom odnosi na unos voćnih sokova i krompira.

Ipak, ona dodaje da postoji mnogo voća i povrća koji mogu poslužiti kao bolji izbor - jabuke, kruške, bobičasto voće i povrće koje sadrži manje ugljenih hidrata i kalorija.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00