utorak, 28. jul 2020.  16:36h
Pročitano 1122 puta

Ministar zdravlja obišao zaposlene u kovid bolnici u Pančevu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar organizovao je danas neformalni sastanak sa zdravstvenim radnicima kovid bolnica KBC Zvezdara i Opšte bolnice Pančevo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa zaposlenima u kovid bolnici u Pančevu Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa zaposlenima u kovid bolnici u Pančevu Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Svi zajedno su apelovali na građane da poštujući mere zaštite pomognu onima koji svakodnevno rade u crvenim zonama, na prvim linijima fronta u borbi protiv virusa korona i u teškim uslovima bore se za zdravlje i život svakog pacijenta.

Klinički lekar Mirjana Karličić iz Opšte bolnice Pančevo ispričala je da je ta bolnica u oba talasa učestvovala u lečenju kovid pacijenata i naglasila da je imala tu sreću da kao mlad lekar uči od starijih i iskusnijih i pomogne da se građani oporave.

U ovom trenutku, kako je ispričala, u toj zdravstvenoj ustanovi je 101 pacijent, od čega četiri na respiratoru, koji su sada najvećim delom iz južnog Banata.

Za mene je ovo veliki izazov, ali i velika sreća što mogu da učestvujem i pomognem svom narodu, ispričala je dr Karličić.

Maja Reljić, medicinska sestra urgentnog odeljenja u bolnici u Pančevu, ispričala je da je veliki broj pacijenata iz cele Srbije u prvom talasu bilo hospitalizovano upravo u toj zdravstvenoj ustanovi.

Gotovo bez pauze se borimo i lečimo i pacijente i mimo kovid zone. Sva urgentna stanja i operacije, kao i teška stanja mimo kovida, za sve se borimo podjednako, ispričala je Reljić.

I ona je na početku imala strah, kao i svi ostali međutim, istakla je da joj je bila čast da se bori za živote i zdravlje ljudi.

Smatram da su građani u drugom talasu neodgovorniji i mislim da bi situacija bila mnogo bolja kada bi se ljudi pridržavali svih mera, kazala je ona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je zahvalio svim zdravstvenim radnicima naglašavajući da su oni heroji našeg doba i apelovao je na sve da budu jedinstveni i daju upravo tim ljudima koji su od početka krize na prvoj liniji fronta borbe sa virusom korona podršku da izdrže da pomognu svima.

Kako kaže, najbitnije je upravo čuti njih koji dolaze sa intenzivnih nega, respiratornih centara, sa odeljenja gde se leče kovid pacijenti.

Pre dolaska u Pančevo, ministar je obišao i zaposlene u KBC Zvezdara. Kapaciteti kovid centra KBC Zvezdara su više od 400 kreveta, a kako je ispričala pulmolog i jedan od koordinatora kovid bolnice u toj zdravstvenoj ustanovi Nataša Petrović Stanojević, kroz tu bolnicu za oko tri meseca prošlo je 2.100 pacijenata obolelih od kovida.

Autor:  Ministarstvo zdravlja
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00