petak, 12. januar 2018.  20:07h
Pročitano 996 puta

Stari običaj u Kačarevu: Vasiličari teraju staru godinu i zle sile

U Kačarevu, u prostorijama Udruženja Makedonaca „Vardar“, organizovano je po 11 put slavlje početka nove godine po julijanskom kalendaru uz ritual „Vasilica“.

Maske Vasiličara Maske Vasiličara Udruženje Vardar FB Page

Ovaj paganski običaj star je oko dve hiljade godina, a u naše krajeve Makedonci su ga doneli početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

Vasiličari ili Babari će i ove godine, ritualno oterati zle sile i zle duhove, a domaćinima na čija vrata zakucaju, doneti sreću, zdravlje i blagostanje.

 

0 babari

 

Simo Najdoski iz Udruženja „Vardar“ kaže da se dani od rođenja Isusa Hrista pa do njegovog krštenja nazivaju nekršteni dani.

Prema narodnim verovanjima, do Bogojavljenja noću iz kuće ne bi trebalo da se izlazi, jer od sumraka pa do prvih petlova, zemljom vladaju zli duhovi. Zato su tu Babari, koji svojim sabljama, zvonima i svojim strašnim izgledom, teraju sve te loše i nečiste sile, objašnjava Simo Najdoski.

Babari ili Vasiličari se kreću u povorkama. Deo povorke su i muškarci obučeni u crnu i belu odeću, koja simbolizuje mladu i novu, odnosno staru godinu koju treba ispratiti.

 

vasilicari kacarevo

 

Prema rečima Sime Najdoskog, interesantno je da su u Babarima samo muškarci, a u ritualu žene uopšte ne učestvuju. 

Samo muškarci učestvuju, a među maskama videćete likove žena, ali to su preobučeni muškarci. Ne znam zašto, verovatno je jedan od razloga i to što su pesme dosta slobodne i bezobrazne. Ili je u ono vreme pre dve hiljade godina bilo uobičajeno da muškarci vode priču, kaže Najdoski.

Osim što su oživeli likove Vasiličara odnosno Babara, u Udruženju „Vardar“ organizovali su i prigodan kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali najmlađi Kačarevci maskirani u različite likove po sopstvenom izboru.

 

svi ucesnici

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00