petak, 31. jul 2015.  22:10h
Pročitano 10548 puta

Najbrže stvorenje na planeti živi u okolini Pančeva (FOTO)

erovali ili ne, najbrže stvorenje na planeti živi u našem komšiluku, u okolini Pančeva, u vikend naselju Leanka, na 8 kilometara od Dolova.

Trčuljak dostiže brzinu od čak 9 kilometara na čas! Pokušaj da ga vidimo u njegovom staništu u Leanci nije bio uspešan, ali ne znači da ga vi nećete sresti. Trčuljak dostiže brzinu od čak 9 kilometara na čas! Pokušaj da ga vidimo u njegovom staništu u Leanci nije bio uspešan, ali ne znači da ga vi nećete sresti. Pančevo.MOJKraj.rs

Naučnici su potvrdili da je najbrže stvorenje na planeti zapravo insekt koji se kod nas zove trčuljak, u Evropi ga zovu Tiger beetle ili tigar buba, a naziv na latinskom je cicindela hibrida.

 

cicindela hibrida 1

 

Ovaj insekt živi u pesku i dostiže brzinu od neverovatnih 9 kilometara na čas!

 

Marius Olđa koji je poslednjih 30 godina radni vek proveo u Deliblatskoj peščari, jer njom gazduju „Banat šume“ gde je zaposlen, potvrdio je za Pančevo.MOJkraj.rs da u komšiluku živi ovaj najbrži insekt.

Trčuljak je vrsta insekta koja je u proseku između 2,5 i 3 cm, živi na peskovitom terenu. Pogodno stanište za njega su upravo peskoviti delovi iza crkve Vasilija Ostroškog, na Leanci, ali ga ima i u drugim delovima Peščare. Cicindela hibrida je jedna od najčešćih tigar-buba u Evropi i može se videti od aprila do oktobra na peskovitim staništima do 2.000 metara nadmorske visine, objasnio je Olđa.

Trčuljak, kako je ovaj insekt poznatiji u našem narodu, pripada velikoj familiji insekata koja sadrži više od 40.000 vrsta. 
Noge su im vitke i prilagođene za trčanje, pa su po tome i dobili narodni naziv – trčuljci.

Ivan Prvulj iz Dolova kaže da iako živi i u Španiji ili nekim delovima Amerike, oni Dolovci kažu da je njihova cicindela ne samo najbrža, nego i najlepša.

Većina vrsta trčuljaka, pa i ovaj u Leanci, su predatori i hrane se drugim insektima i drugim beskičmenjacima kao što su puževi ili gliste.

Geografsko rasprostranjenje ove familije je veoma široko, a aktivne su po noći.

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(14 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00