petak, 27. oktobar 2017.  11:49h
Pročitano 2165 puta

Serija “Koreni” snima se danas i sutra u Pančevu

Na nekoliko lokacija u Pančevu danas i sutra snimaće se serija “Koreni”, koja predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Dobrice Ćosića.

Kuća Gligorijevića u selu Gornji Račnik Kuća Gligorijevića u selu Gornji Račnik Dragan Gligorijević

U rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan nedaleko od Jagodine, Radio-televizija Srbije i produkcija Eye to eye, čije je odgovorno lice Nebojša Glogovac, počeli su 11. oktobra snimanje serije „Koreni“. Ova dva dana neke od scena biće snimljene u Pančevu.

U dvorištu Narodnog muzeja danas je smeštena filmska ekipa, šminka i kostim, ali će neke od scena sutra biti snimljene i u zgradi Muzeja.

 

IMG 20171027 103440

Na slici: Narodni muzej Pančevo

 

U seriji „Koreni“ glavna uloga Aćima Katića, radikalskog vođe koji se sukobi sa sinovima, poverena je Žarku Lauševiću. Ovo je treći projekat poznatog glumca u Srbiji za poslednjih nekoliko meseci, i to posle serije „Senke nad Balkanom“, u kojoj igra princa Đorđa Karađorđevića; i role u filmu „Volja sinovljeva“.

Roman „Koreni“ objavljen je 1954. godine. Sa njim je Ćosić započeo svojevrsni serijal koji prati dešavanja u životima potomaka porodice Katić, kroz romane „Deobe“, „Vreme smrti“, „Vreme zla“, „Vreme vlasti“.

Priča u “Korenima” je smeštena u vreme političkih previranja srpskog građanskog društva s kraja XIX i početkom XX veka. I prati život Aćima Katića, čoveka tradicionalnog kova i radikala, i njegovih sinova Vukašina i Đorđa. Budući političar i očeva nada, Vukašin se vraća sa studija u Parizu. On saopštava ocu da se ženi ćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu koga se javno odriče. Besan poziva meštane na podizanje bune. A i drugi njegov sin Đorđe, ugledan i bogat seljak, sa suprugom Simkom ima probleme. Jer, oni ni posle 15 godina braka nemaju decu. Đorđe utehu traži u alkoholu, dok očajna Simka u strahu od gašenja loze odlučuje da zatrudni sa slugom. Da li će Aćim i Đorđe prihvatiti dete kao svoju krv, svoje korene?

Režiser je Ivan Živković. Pored Lauševića u seriji igraju Sloboda Mićalović; Bogdan Diklić; Nenad Jezdić; Dara Džokić; Goran Šušljik, koji je ujedno i producent. 

„Koreni“ će imati 10 epizoda, koje će, ako sve bude išlo po planu, biti emitovane na jesen iduće godine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00