ponedeljak, 7. avgust 2017.  19:23h
Pročitano 6899 puta

Prava Roksanda iz serije "Vojna akademija" je zapravo Ana Marija iz Pančeva

Lik Roksande u seriji “Vojna akademija” koju glumi Jelisaveta Orašanin ostao je upečatljiv i zapažen između ostalog i zbog njene ljubavi prema ragbiju.

Ana Marija Škiljo s omiljenom ragbi loptom (levo) i Jelisaveta Orašanin kao Roksanda (desno) Ana Marija Škiljo s omiljenom ragbi loptom (levo) i Jelisaveta Orašanin kao Roksanda (desno) Privatna arhiva

A da li ste znali da je to jedini istiniti lik u seriji?

Inspiracija scenaristi Gordanu Mihiću za ovaj lik bila je naša Pančevka, potporučnik Ana Marija Škiljo, oficir i ragbista. 

Ana Marija Škiljo, jedna je od pet žena koje su za sada na Vojnoj akademiji završile modul artiljerija. Poslednje tri godine radi u Mešovitoj artiljerijskoj brigadi u Nišu. 

Pančevcima je manje poznato da je kao sportista ragbista poslužila scenaristi Gordanu Mihiću za lik Roksande u popularnoj seriji Vojna akademija. 

 

ana marija skiljo na ragbi turniru u starcevu

Na slici: Ana Marija Škiljo na ragbi turniru u Starčevu 6. avgusta 2017. godine; Privatna arhiva

 

Sreli smo je na turniru veterana u ragbiju u Starčevu i neizbežno je bilo pitati je i o ovom iskustvu.

Ana Marija Škiljo ragbi trenira, kako kaže, od početka, odnosno od kada je Slaviša Milenković 2007. godine uveo ženski ragbi u Srbiju. Tada su se prvi put pojavili na turniru u Belgiji. Doduše, tada su igrale “petnaesticu”, a sada igraju “sedmicu” (sedam igračica). Ženski ragbi igrao se pre deset godina u Kruševcu, Pančevu i Beogradu, bilo ih je 25 devojaka u celoj Srbiji. Danas se mogu na prste nabrojati, zbog čega Ana Marija Škiljo želi da pokrene ženski ragbi u Nišu, gde je sada na službi.

Bila sam prva godina na Vojnoj akademiji kad je počela serija da se snima. Čini mi se da je u celoj seriji ovo jedini istiniti lik. Komandant klase je rekao da mu trebaju dva kadeta, jedan muški i jedan ženski i odabrao mene i kolegu. Iz svakog voda su na razgovor sa Mihićem i režiserom Dejanom Zečevićem išla po dva kadeta, a ja sam bila slučajno izabrana. Mihiću se toliko dopalo kada je čuo šta treniram pa mi je već tokom drugog razgovora rekao da je napisao prvu epizodu i da je napravio lik devojke koja igra ragbi, priseća se ona.

Kako kaže, kasnije je Mihiću pisala ragbi pravila, a i inače je tokom školovanja radila na tome da se oformi sekcija ženskog ragbija na Vojnoj akademiji.

Ljubav prema ragbiju je ne napušta ni danas, tako da je juče u Starčevu odigrala utakmicu u mešovitoj ekipi kako bi promovisali ženski ragbi, a želja joj je da u Nišu ponovo oživi nekadašnji ragbi klub. 

 

ana marija škiljo na ragbi terenu

Na slici: Ana Marija Škiljo na jednoj od utakmica pre više od tri godine kada je češće igrala ragbi; foto: Privatna arhiva

 

Ana Marija Škiljo upoznala je Jelisavetu Orašanin, glumicu koja tumači Roksandu, jer su ranije zajedno gostovale po nekim televizijskim emisijama.

U međuvremenu naša sugrađanka Ana Marija Škiljo je diplomirala, 2014. godine, kada je dobila službu u Nišu i od tada živi u tom gradu s porodicom.

Slučajno ili ne, i Roksanda je kao pilot u seriji dobila prekomandu u Niš.

 

devojke koje su na turniru u starčevu odigrale ženski ragbi

Na slici: deset devojaka među kojima je i Ana Marija Škiljo koje su juče u Starčevu odigrale ragbi utakmicu u cilju promocije ovog sporta; Privatna arhiva

Autor:  V.J.Peštanac
Ocenite ovaj članak:
(20 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00