petak, 19. maj 2017.  13:37h
Pročitano 4491 puta

Pančevački maturanti u plesu za Ginisa (FOTO, VIDEO)

Po deseti put i pančevački maturanti srednjih škola plesali su zajedno sa svojim vršnjacima u isto vreme Maturantski ples.

U ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 600 maturanata svih srednjih škola sa teritorije grada Pančeva U ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 600 maturanata svih srednjih škola sa teritorije grada Pančeva Pančevo.MOJKraj.rs

Maturanti i maturantkinje su, prema koracima uvežbanim sa koreografima plesnog kluba „Beodens“ iz Pančeva, danas u podne, na platou ispred Gradske uprave Pančevo, u parovima otplesali koreografiju u trajanju od 5 minuta i na taj način zajedno obeležili završetak srednje škole. 

U ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 600 maturanata svih srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

 

0 ples maturanti pancevo

 

Pre nego što su izveli svoju plesnu koreografiju, maturante je pozdravio Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Cuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica,Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac…

 

0 maturantkinja

 

Svi maturanti plesali su istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika je emitovana preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plesali su u isto vreme, tačno u podne. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Iako je reč o klasičnoj muzici koja je mladima najčešće strana i odbojna, maturanti su veoma lepo prihvatili koreografiju i ideju zajedničkog plesa sa maturantima širom Evrope, što se moglo videti i danas u Pančevu.

 

0 svi plesu ples 2017

 

U ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Estonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore i mnogih drugih zemalja.

Događaj je organizovao Grad Pančevo – Kancelarija za mlade, u saradnji sa Domom omladine Pančevo.

 

0 svi ples kisobram

 

Ukoliko danas niste bili u prilici da prisustvuje Maturantskoj paradi, pogledajte kako je u podne bilo u Pančevu:

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00