ponedeljak, 13. februar 2017.  18:07h
Pročitano 1830 puta

“Vinarijada” u Dolovu u punom jeku, izabrana najbolja vina

Devetnaesta dolovačka Vinarijada ovih dana doživljava svoju kulminaciju, završen je takmičarski deo, a sledi onaj najsvečaniji koji će se upriličiti na sam dan Svetog Trifuna, 14. februara.

Takmičenje u brzom ispijanju špricera održano je u Dolovu u subotu, 11. februara	Takmičenje u brzom ispijanju špricera održano je u Dolovu u subotu, 11. februara N.R.

Ovogodišnja Vinarijada počela je promocijama i degustacijama na pijačnom trgu u Dolovu krajem januara, kao i na pančevačkom Korzou 8. februara, i nizom predavanja o vinogradarstvu 7 februara. Najzanimljiviji dan desio se u subotu, 11. februara takođe na pijačnom trgu u Dolovu.

Od ranih jutarnjih sati štandovi su počeli su da se pune i ukrašavaju pre svega proizvodima od vinove loze, ali i raznim drugim đakonijama poput štrudli, meda, ovčijeg sira, slanine i raznih drugih gurmanluka. U pomoć dolovačkim vinarima i njihovim kolegama iz okolnih mesta pritekle su udruženje žena „Dolovke”, udruženje ovčara, medara, kao i Kačarevci koji su promovisali svoju „Slaninijadu”.

 

OD SVEGA PO MALO

 

Oko 10 časova počelo je takmičenje u brzom ispijanju špricera. Iako je vreme bilo hladno kao i tekućina koju su trebali brzo da ispijaju. Za ovo zanimljivo nadmetanje prijavilo se 8 takmičara.

Nakon nekoliko eliminacionih rundi pobednik je postao Perica Jarkovački iz Dolova, poznatiji kao Pera Mućka, koji kaže da je i njegov deda voleo da dobru kapljicu pa je to ostalo nasledno.

Nakon brzog ispijanja špricera, vinogradari su podelili i besplatne sadnice vinove loze, a zainteresovani su mogli da obiđu i vinski podrum udruženja „Sveti Trifun” koji je smešten u autentičnoj banatskoj kući Đorđa Stajića, koja je takođe jako zanimljiva za obilazak.

Za sve to vreme u zgradi Mesne zajednice prikupljali su se uzorci za takmičarski deo Vinarijade. Svi oni koji su hteli da provere kvalitet svojih mladih vina mogli su svoje božanske nektare da predaju na ocenjivanju stručnom žiriju. Osmočlani žiri podeljen u dve grupe, nakon završetka prijema uzoraka, bacio se na višesatno ocenjivanje.

 

DEGUSTACIJA

 

Dok su se čekali rezultati i proglašenje pobednika, u diskoteci Doma kulture Dolovo upriličena je takozvana degustacija. Okupljeni su mogli da uživaju u dolovačkom vinu, ali i u muzici tamburaša i igri mladih folkloraša iz KUD-a „Banatski vez”. Ubrzo su stigli i rezultati.

U konkurenciji belih vina pobedio je Janko Majorski iz Stare Pazove sa vinom Šardone, ali je zauzeo i drugo mesto sa kupažom belih vina. Trećeplasirani je bio Kosanović Nenad takođe iz Stare Pazove.

U konkurenciji crvenih vina pobedio je Rade Komazec iz Inđije sa Gazdinim crvenim vinom, koji je zauzeo i drugo mesto ali sa Kabernet frankom, dok je treće mesto ostalo u Pančevu Ivanu Laliću.

Rade Komazec iz Inđije bio je najbolji i u konkurenciji roze vina, vicešampion u ovoj konkurenciji postala je vinarija Filipovski iz Jabuke, dok je treće mesto pripalo Imreu Lahošu iz Temerina.

U zanimljivoj konkurenciji dezertnih vina pobedu je odnela Dolovka Biljana Pejčić sa vinom od maline. Bermet vinarije „Filipovski” iz Jabuke bio je drugi a treće mesto zauzela je Šmit Ružica iz Pančeva takođe sa vinom od maline.

 

EKSPONAT

 

Svečana dodela nagrada biće upriličena na završnoj večeri Vinarijade na sam dana Svetog Trifuna, 14. februara, u holu Osnovne škole uz večeru i rezanje slavskog kolača.

Pre toga vinari će istog dana u prepodnevnim satima opet ponuditi svoja vina na degustaciju na pijačnom trgu u Dolovu, dok će tačno u podne obići vinograd udruženja i simbolično ga orezati uz prisustvo sveštenika.

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00