sreda, 3. avgust 2016.  08:07h
Pročitano 2114 puta

Suveniri sa ilustracijama Nikole Dragaša u Čikagu

Karikaturista iz Pančeva, Nikola Dragaš, uradio je seriju ilustracija za suvenire, pod nazivom “Srbin u Americi”, koji će biti ponuđeni posetiocima srpskog letnjeg festivala u Čikagu, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Srpska Pravoslavna saborna Crkva Svetog vaznesenja Hristovog iz Čikaga i ove godine će organizovati srpski letnji festival „Serbfest”, od 5. do 7. avgusta.

Kao i ranijih godina ovaj festival će okupiti Srbe koji žive u Čikagu i okolnim mestima severne Indijane i Viskonsina, gde je i najveća srpska zajednica na severnoameričkom prostoru. Pored Srba druženje privlači i veliki broj Amerikanaca ali i drugih nacija poput Grka, Rusa, Bugara i drugih, što mu daje internacionalni karakter.

 

SERB FEST 2

 

Na festivalu se organizujju sportsko-zabavna druženja kako za starije tako i za decu. Tu je i muzički deo, ali i gastronomski sa tradicionalnim jelima.

Pored zabavnog karaktera manifestacija ima i kulturno-edukativnu notu. Tako se na štandu koji je upravo pod pokroviteljstvom Sabornog Hrama Vaznesenja Hristovog mogu naći knjige, slagalice za decu, azbuka i razni drugi kulturno-vesrki suveniri.

 

SERB FEST 3

 

Jedan od najzanimljivijih delova ponude ovog štanda biće niz suvenira sa ilustracijama našeg sugrađanina Nikole Dragaša. Njegova maestralna preciznost i dinamika u kreiranju ilustracija čini ga posebnim i prepoznatljivim među umetnicima iz njegove branše. 

Dragaš je uspeo da za „Serbfest”, nakon dvonedeljne posete Čikagu s početka godine,  ukomponuje nekoliko ilustracija koje na specifičan način prikazuju život Srba u dalekoj Americi. Serija ovih suvenira upravo i nosi naziv „Srbin u Americi” a kordinator čitave priče je sveštenik Radovan Jakovljević.

 

SERB FEST 5

 

„Srbenda”, lik u šajkači sa dugačkim brkovima, glavni je junak ovih ilustracija. Tako je on u jednoj situaciji kopija američkog junaka Majkla Džordana, samo što se on u Dragašovoj verziji zove Era Džordanović i umesto košarkaške lopte on zakucava šljivu, kao jedan od srpskih brendova.

Ovakvi originalni proizvodi biće samo deo ponude na „Serbfestu” koji je sada već tradicionalni, a organizatori sa nadaju da će i ubuduće biti takvih kreativnih ideja.

 

SERB FEST 4

 

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00