ponedeljak, 26. avgust 2019.  14:14h
Pročitano 919 puta

Ilija Serafimović po četvrti put najbolji na svetu u šahovskoj kompoziciji

Na upravo završenom 62. WCCC 2019 koje je ove godine održano u Vilinusu, u Litvaniji učenik iz Pančeva osvojio je zlatnu medalju. Svetski kongres šahovske kompozicije održan je od 17. do 24. avgusta.

Ilija Serafimović (15 godina) iz Pančeva najbolji je na svetu u šahovskoj kompoziciji Ilija Serafimović (15 godina) iz Pančeva najbolji je na svetu u šahovskoj kompoziciji privatna arhiva

Ilija Serafimović (15 godina) učenik Gimnazije ,,Uroš Predić” u Pančevu, u kategoriji šahovske kompozicije za juniore do 23 godine, osvojio je zlatnu medalju. I to po četvrti put zaredom!

Viljnus je bio domaćin 62. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 43. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema. 

Reprezentacija Srbije nastupila je u podmlađenom sastavu, sa dva seniora i dva juniora. Čast da predstavlja našu zemlju dobio je i mladi Pančevac, Ilija Serafimović. 

Poverenje koje mu je ukazano opravdao je na najbolji način i značajno doprineo da naš tim, iako 15. po startnom rejtingu, takmičenje završi na odličnom petom mestu. 

 

Ilija Vilnius

 

Ilija Serafimović je sa 61,5 poena od 90 mogućih, ostvario drugi rezultat među našim reprezentativcima, osvojio drugu normu za FIDE majstora i zaradio novih 55 bodova rejtinga. Kao i na prethodna tri prvenstva, naš 15-ogodišnji sugrađanin zablistao je u svojim omiljenim disciplinama. 

Zanimljivo je da je Ilija Serafimović izborio učešće na ovo veliko takmičenje u Litvaniji svojim plasmanom u Brazilskoj ligi gde je nagrada organizatora bila upravo karta za Viljnus!

Na turniru u šahovskoj kompoziciji za juniore do 23 godine starosti (rođeni 1996. i mlađi), ponovo je osvojio titulu najboljeg. Takmičenje se sastojalo se iz tri tematska turnira. Rezultat na svakom od njih donosio je određeni broj bodova, na osnovu kojih je određen ukupni pobednik. Mladi Serafimović je osvojio zlatne medalje na turnirima u komponovanju matova u dva poteza i pomoćnih matova, dok je u komponovanju šahovskih studija bio četvrti. U ukupnom plasmanu zaradio je 68 poena i daleko iza sebe ostavio kolegu iz Rusije, koji je osvojio 40. 

Ovim sjajnim nastupom, Ilija je još jednom opravdao renome najperspektivnijeg mladog kompozitora šahovskih problema na svetu.

Problemski šah u Srbiji ne mora da brine za budućnost, ne samo u rešavanju nego i u komponovanju. To dokazuje četvrta uzastopna pobeda Ilije Serafimovića na turnirima do 23 godine, još jednom vrlo ubedljiva. Od njega se očekuje da nastavi i uspehe seniora koji su proglašeni u Viljnusu.

 

Reprezentacija Srbije Vilnius 2019

Autor:  Dj.S.
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00