četvrtak, 18. oktobar 2018.  08:03h
Pročitano 1312 puta

Džudo: bronza za Andreu Stojadinov i zlato za Slavka Stanišića

Sreda 17. oktobar ostaće upisana zlatnim slovima u pančevačkom džudou zbog postignutih rezultata naših džudista na svetskim takmičenjima.

Andrea Stojadinov osvojila svoju prvu medalju na svetskom takmičenju Andrea Stojadinov osvojila svoju prvu medalju na svetskom takmičenju Judo Federation

Na Bahamima je održano Svetsko juniorsko prvenstvo, na kome je mlada Pančevka Andrea Stojadinov osvojila treće mesto u kategoriji do 48 kg i bronzanu medalju u izuzetno jakoj konkurenciji. 

U prvom kolu Andrea je zahvaljujući prethodnim rezultatima bila slobodna, u sledećem kolu se sastala sa Nemicom Mašom Bilhaus od koje je imala tri uzatopna poraza, ali to je nije omeleo da sa dva efektna vazarija borbu završi za nešto manje od 2 minuta. Sledeće kolo je bio pravi izazov jer je Sana Jošida dolazila iz postojbine džudoa Japana, ova borba je bila najneizvesnija i otišla je u zlatan poen (produžetak), gde je Andrea izgubila na kaznu. To je značilo da joj predstoje repasažne borbe i da je na žalost najveći cilj bronzana medalja.

Andrea tu pokazuje svoj karakter i bez problema dobija Brazilku Lauru Fereira, iako je za glavu niža od protivnice.

Kao šlag na torti sledi borba za medalju sa prvim iskusnom Špankinjom Mireiom Lapuerta-Komas. Vrlo brzo je Andrea nametnula svoj stil borbe i naterala protivnicu na kaznu, a onda je požrtvovanom tehnikom položila protivnicu na pleća što je bio znak za početak slavlja.

Kroz suze radosnice Andrea je rekla da je ovo njen najveći uspeh do sada.

Ovo je moja prva svetska medalja, u ovom trenutku nema srećnije osobe od mene, rekla je Stojadinović.

 

Slavko

 

Istovremeno u Kankunu u Meksiku održano je Svetsko veteransko prvenstvo gde je učešće uzeo i Pančevac Slavko Stanišić.

Slavko Stanišić je nastupio u kategoriji M7 (preko 60 godina) i uspeo je da osvoji svetsku titulu. U izuzetno jakoj konkurenciji naš Slavko je do titule prvo morao da pobedi proslavljenog ruskog džudistu Vladimira Kuznjecova što su svi smatrali da je finale pre finala, zatim je usledila borba sa Poljskim takmičarem Spraški Edvardom, koji je za manje od dva minuta pao na ipon Slavko tu nije stao već mu je na megdan izašo još jedan Poljak Mažur Zbignjev koji je morao da "položi oružje" pred pančevačkim gorostasom, da bi u poslednjoj borbi Rus Viktor Mager izdržao 90 sekundi.

Slavko Stanišić je na dominantan način osvojio titulu Svetskog prvaka sa 4 efektne pobede na ipon i na taj način proširio svoju kolekciju medalja sa veteranskih svetskih prvenstava. Podsetimo da je pre dve godine u Majamiju (SAD) bio drugi, a godinu dana pre toga i prvi.

Autor:  M.S.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00