subota, 8. septembar 2018.  22:31h
Pročitano 2169 puta

Treća uzastopna svetska titula za Iliju Serafimovića

Ohrid je od 1. do 8. septembra bio domaćin 61. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 42. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema. 

Ilija Serafimović (14 godina), takmičar iz Pančeva Ilija Serafimović (14 godina), takmičar iz Pančeva D.S.

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, kao član naše juniorske reprezentacije, na najbolji način je iskoristio priliku za nastup u ovom elitnom društvu. Rešavačko takmičenje završio je na četvrtom mestu, iza dva sjajna mlada ruska FIDE majstora i predstavnika Ukrajine, sa 60 poena od 90 mogućih. Za bronzu je nedostajao samo jedan bod, ali mu je ovaj rezultat doneo novih 96 rejting poena, što predstavlja rekordni dobitak na ovom turniru, kako u juniorskoj, tako i u apsolutnoj konkurenciji. 

 

0 serafimovic Brzo resavanje Ohrid 2018

 

Priliku za revanš iskoristio je u svojim omiljenim disciplinama. Na turniru u šahovskoj kompoziciji za juniore do 21 godine starosti (rođeni 1997. i mlađi), Ilija je zablistao punim sjajem i ponovo osvojio titulu najboljeg. Na ovaj način ponovio je uspeh iz Beograda 2016. i Drezdena 2017. godine. Za razliku od predhodna dva, takmičenje u Ohridu sastojalo se iz tri tematska turnira. Rezultat na svakom od njih donosio je određeni broj bodova, na osnovu kojih je određen ukupni pobednik. Mladi Serafimović je osvojio zlatne medalje na turnirima u komponovanju matova u dva poteza i šahovskih studija, dok se u komponovanju pomoćnih patova okitio srebrom. U ukupnom plasmanu zaradio je 75 poena i daleko iza sebe ostavio kolegu iz Rusije, koji je osvojio 53 i predstavnika Ukrajine sa 29 poena.

 

0 Proglasenje YCCC 2018

 

Kao pobednik juniorskog turnira, izborio je pravo nastupa na takmičenju u brzom rešavanju matova u dva poteza, rezervisanog za16 najboljih učesnika Kongresa, koji se održava pre svečanog zatvaranja. 

 

Resavacko prvenstvo

 

Naš 14-ogodišnji sugrađanin bio je deo još jedog velikog uspeha koji su ostvarili srpski juniori. Grupni rad naša tri mlada reprezentativca, osvojio je srebrnu medalju na turniru u brzoj kompoziciji matova u dva poteza, u apsolutnoj konkurenciji. Ovim sjajnim nastupom, Ilija je još jednom pokazao zašto ga bije glas najperspektivnijeg mladog kompozitora šahovskih problema na svetu.

 

Proglasenje Brzo komp

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/D.S.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00