utorak, 27. mart 2018.  10:44h
Pročitano 1031 puta

Novi međunarodni uspesi Ilije Serafimovića

Takmičenje u rešavanju šahovskih problema u spomen na Branka Atanackovića, nekadašnjeg urednika šahovske rubrike lista “Politika” i popularizatora problemskog šaha, održano je prošle subote, po 27. put, u prostorijama Zemunskog šah-kluba. 

Ilija Serafimović iz Pančeva Ilija Serafimović iz Pančeva Đ.S.

Ovo je ujedno bilo i 2. kolo Lige rešavača šahovskih problema Srbije za 2018. godinu. Rezultati su bodovani za međunarodni rejting, a osim naših, nastupio je i najbolji brazilski rešavač. 

Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, ponovo je zablistao. Ostvario je najbolji rezultat među juniorima do 20 godina, osvojio novih 10 rejting poena. U ukupnom plasmanu završio je kao četvrti, odmah iza dvojice naših velemajstora, članova reprezentacije i gosta iz Brazila. 

Naš trinaestogodišnji sugrađanin nastavio je sa uspesima i u šahovskoj kompoziciji. Pobedom na međunarodnom seniorskom turniru u komponovanju šahovskih problema, ruskog sajta Super Problem, zaslužio je da postane sudija narednog tematskog turnira, kao najmlađi u istoriji problemskog šaha. 

 

0 Raspis Ilija

 

Predložio je originalnu dvopoteznu temu: četiri crne figure postavljene u obliku zvezde ili krsta, idu ka istom polju u varijantama rešenja. Uz primere koje je sastavio, temi je dao duhovit naziv “crna rupa”. 

 

0 Ucesnici

 

Odziv je bio sjajan: na turnir je stiglo 58 radova od 32 autora iz 15 zemalja, među kojima su bili i nosioci velemajstorskih  titula. Nakon više od dva meseca napornog rada, mladi Serafimović je pre nekoliko dana objavio presudu

 

0 Presuda Ilija prvi put sudija

 

Među boljim poznavaocima problemskog šaha vlada mišljenje da je dvostruki juniorski prvak sveta u šahovskoj kompoziciji, uspešno položio još jedan težak ispit.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Đ.S.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00