nedelja, 6. avgust 2017.  21:13h
Pročitano 2736 puta

U Starčevu održan turnir u ragbiju u okviru "Dana druženja"

 okviru “Dana druženja” i ove godine u Starčevu, na stadionu Borca, upriličeni su ragbi turnir i druženje igrača i ljubitelja ovog sporta.

U Starčevu su nastupile ženski i muški timovi u ragbiju U Starčevu su nastupile ženski i muški timovi u ragbiju Pančevo.MOJKraj.rs

U pitanju je tradicionalni ragbi turnir veterana, a program je ove godine bio obogaćen i ragbi turnirom devojaka u sedmici.

Radivoje Tasković, predsednik Ragbi kluba Borac kaže da su u Starčevu od pre pet, šest meseci ponovo pokrenuli ragbi školu i sada imaju kadete i pionire, a četvorica dečaka bili su na pripremama u Karatašu. Za njih je ovaj turnir važan i da vide dobre ragbi igrače iz drugih gradova.

 

0 fialna utakmica

 

Najdraže mi je što su nam došli gosti iz Zenice, ekipa Čelika. Pre jedno dve nedelje prvi put smo posle trideset godina gostovali u Zenici na njihovom turniru. Oni su nam sada uzvratili tu posetu i jako nam je drago zbog toga. Došli su nam ljudi iz Partizana, Žarkova, Vršca i dugogodišnji prijatelji iz Dinama iz Pančeva. Imamo i dve selekcije devojaka, što je veoma zanimljivo jer se u Starčevu do sada nije video ženski ragbi. U početku izgleda kao da je rezultat utakmica na ovakvim turnirima u drugom planu, ali na kraju je ipak svakoj ekipi jako bitno da pobedi. Jako je igračima bitan rezultat iako kažu da nije, kaže Tasković.

U Starčevu su prethodnih meseci organizovali više promocija ragbija kako bi objasnili roditeljima kakav je ovo sport. Danas je sve u Starčevu na polju ragbija dobra volja i volonterski rad nekadašnjih ragbi igrača.

 

0 ragbi svi ucesnici

 

U cilju promocije ženskog ragbija, u Starčevu je organizovana i utakmica dve mešovite ekipe.

Radivoj Ćosić, jedan od trenera u FK Borcu kaže da su igrale ekipa Ragbi kluba Rad iz Beograda i Ragbi kluba “Borac” Starčevo.

U stvari, ekipu Rada činilo je pet devojaka iz njihovog ženskog ragbi klubu uz pojačanje od dvojice igrača Partizana, a našu starčevačku ekipu činilo je pet devojaka iz ostatka zemlje koje su nekad igrale za reprezentaciju Srbije, a od Starčevaca na terenu smo bili Igor Tomašić i ja. U Srbiji trenutno postoje dva ženska ragbi kluba, oba u Beogradu, Partizan i Rad. Postoje nekoliko godina, a devojke putuju po Evropi, najčešće u Hrvatsku, Bosnu, Sloveniju i igraju utakmice po turnirskom sistemu. Zato sam želeo da i u Starčevu priredimo utakmicu ženskog ragbija, da pokažemo javnosti kako to izgleda, objasnio je Ćosić.

 

zenski ragbi

 

Ana Marija Škiljo, jedna od igračica ragbija na današnjem turniru, rodom je iz Pančeva, ali pošto je vojno lice, dobila je službu i Nišu i sada tamo živi s porodicom.

U ragbiju sam od početka, odnosno od kada je Slaviša Milenković 2007. godine uveo ženski ragbi u Srbiju. Tada smo se prvi put pojavili na turniru u Belgiji. Doduše, tada smo igrale “petnaesticu”, a sada igramo “sedmicu”. Danas sam prvi put posle tri godine bila na terenu, jer otkako sam pre tri godine dobila službu u Nišu, nisam imala prilike da igram ragbi, kaže ona.

0 ana marija skiljo ženski ragbi

 

Ana Marija je ženski ragbi igrala u pančevačkom Dinamu, zatim u Beogradu dok je studirala na Vojnoj akademiji, a kaže da sada pokušava u Nišu da napravi klub, odnosno da obnovi nekadašnji klub koji je u tom gradu postojao.

Ženski ragbi je u Srbiji od samog početka amaterski sport i na žalost, ne ulaže se u ženski ragbi. Od samog početka bilo je problema, devojke se često menjaju. Od prve generacije ostala sam samo ja u ragbiju, s tim što se ja, u stvari sad vraćam, posle tri godine neigranja. Sad nas je u Starčevu bilo deset, većinom su to veoma mlade devojke. Pre deset godina bilo je petnaestak devojaka u Kruševcu, pet u Pančevu i pet u Beogradu. Dakle, 25 u celoj Srbiji. Devojke iz Kruševca kad su otišle u Beograd da studiraju, napravile su u prestonici ženski ragbi klub. Danas ima po nekoliko devojaka u ženskom ragbiju u Radu i Partizanu, tako da nijedan klub nema celu ekipu sastavljenu samo od žena. Zato je ovo bila odlična prilika da se javnosti prikaže i ženski ragbi, kaže Ana Marija Škiljo.

Ragbi turnir u Starčevu organizovan je u okviru manifestacije “Dani druženja” i uz pomoć brojnih sponzora.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00