nedelja, 25. jun 2017.  14:32h
Pročitano 1803 puta

Turnir u fudbalu za decu bez roditeljskog staranja

Turnir u malom fudbalu za decu bez roditeljskog staranja održan je 24. juna u Domu za decu i omladinu „Spomenak“ u Pančevu petu godinu zaredom. 

Na turniru je učestvovalo blizu 40 dece iz domova u Vojvodini Na turniru je učestvovalo blizu 40 dece iz domova u Vojvodini Dom Spomenak

Ove godine gosti turnira bili su i predstavnici Fondacije “Life line” iz Čikaga koji već godinama pomažu realizaciju aktivnosti u okviru fondacije. Ove godine pored domaćina iz Spomenka učešće su uzele ekipe "Mika Antić" iz Sombora,"Vera Radivojević" iz Bele Crkve i "Dečije selo" iz Sremske Kamenice.

Štićenik Doma za decu bez roditeljskog staranja Branimir Nikolić već drugu godinu učestvuje na ovom turniru i kaže da mu je on veoma važan.

Danas smo igrali protiv Bele Crkve i izgubili smo. Igraćemo još jednu utakmicu protiv ekipe iz Sombora i nadamo se trećem mestu. Nije rezultat toliko bitan na turniru. Ovaj dan nam puno znači jer upoznajemo nove drugare i družimo se, kaže Nikolić.

Igor Radivojević, vaspitač iz Doma "Vera Radivojević" iz Bele Crkve kaže da su u Pančevu, na turniru, četvrti put.

Imali smo osvojeno prvo mesto pre dve godine. Ovi turniri su važni prvenstveno zbog razvijanja drugarstva, pozitivnog takmičarskog duha, tolerancije, kaže Igor Radivojević.

U domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ u Pančevu poslednjih nedelju dana boravilo je dvadeset i sedmoro dece i mladih, od kojih je velika većina sa teškoćama u funkcionisanju.

Sportsko rekreativne aktivnosti kao vid funkcionalno ispunjenog slobodnog vremena dece na smeštaju već dugi niz godina daju uspešne rezultate u tretmanu i socijalizaciji dece na smeštaju u ustanovi. Pored razvitka duha i tela, deca kroz sport razvijaju osećaj za kolektivizam, solidarnost i empatiju. Mladi imaju priliku i da razviju prijateljstva koja mogu da se održe i dugo godina, kaže Marko Batur, defektolog i vaspitač u domu Spomenak.

Među brojnim sportskim sekcijama koje postoje u ustanovi (stoni tenis, košarka, škola plivanja, vežbe u teretani), svakako je fudbal najpopularniji i najzastupljeniji. U skladu sa tim 2012. godine u Ustanovi se rodila ideja za organizovanjem turnira u malom fudbalu, na kome bi učešće uzele ekipe i iz drugih ustanova socijalne zaštite.

Uz pomoć donatora i velikim zalaganjem zaposlenih turnir je uspešno organizovan kako te, tako i narednih 2013, 2014, 2015. godine uz učešće ekipa „Dečjeg sela“ iz Sremske Kamenice, Doma „Vera Radivojević“ iz Bele Crkve, OŠ „Đura Jakšić“ iz Pančeva, Doma „Zvečanska“ iz Beograda i Beogradskog prihvatilišta, navodi se na sajtu Doma Spomenak.

Iskustva su uvek bila maksimalno pozitivna. Druženje, takmičenje, nova prijateljstva. S obzirom na krajnje pozitivne reakcije dece na smeštaju, gostiju iz drugih ustanova, cilj Spomenka je da ova manifestacija ostane tradicionalno i prepoznatljivo mesto okupljanja dece iz naše i drugih ustanova, a sve u cilju promocije sporta, druženja i pozitivnih obrazaca ponašanja, kazala je Tanja Lukić, direktorka Doma Spomenak.

Od 2016. godine turnir nosi ime „Turnir u čast Dragutina Krstića“, u čast oca Lane Krstić, članice humanitarne Fondacije Lajflajn koja funkcioniše pri fondu NJKV princeze Katarine Karađorđević, glavnog pokrovitelja od osnivanja turnira. Turnir nosi taj naziv jer je i Dragutin bio dete bez roditelja.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Spomenak
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00