sreda, 1. februar 2017.  22:04h
Pročitano 3219 puta

Zlato za Iliju Serafimovića u rešavanju šahovskih problema

U svetu problemskog šaha, već po tradiciji, kraj januara rezervisan je za Simultano međunarodno prvenstvo u rešavanju šahovskih problema. 

Naš mladi sugrađanin Ilija Serafimović, trostruki kadetski prvak Srbije u rešavanju šahovskih problema i ovoga puta je ostvario sjajan rezultat Naš mladi sugrađanin Ilija Serafimović, trostruki kadetski prvak Srbije u rešavanju šahovskih problema i ovoga puta je ostvario sjajan rezultat Privatna arhiva

Ovo najmasovnije svetsko rešavačko takmičenje podeljeno je u tri kategorije: prvu, za takmičare sa rejtingom iznad 1.700, drugu, za one sa rejtingom do 1.700 i treću za kadete do 12 godina. 

U nedelju, 29. januara po trinaesti put za redom, nadmetali su se predstavnici iz 32 zemlje, a domaćin najboljim rešavačima iz Srbije bio je zemunski Šah klub. 

Naš mladi sugrađanin Ilija Serafimović, trostruki kadetski prvak Srbije u rešavanju šahovskih problema i ovoga puta je ostvario sjajan rezultat. Osvojio je zlato i maksimalnih 30 poena, za 31 minut od 120 mogućih i dokazao da nema premca u svom uzrastu. Konačan plasman u Ilijinoj grupi znaće se krajem februara nakon sumiranja rezultata na svetskom nivou. 

 

0 ilija serafimovic pancevo sah problem

 

Ovo je ujedno bio Ilijin oproštajni nastup u konkurenciji kadeta, jer je s obzirom na rejting od 1.964 poena, naredne godine sebi je obezbedio priliku da se nadmeće sa najboljim svetskim seniorskim rešavačima. 

Mladi Serafimović je već poznat u svetu kao jedan od najmlađih kompozitora šahovskih problema. Aktuelni juniorski prvak sveta u šahovskoj kompoziciji je tokom prošle godine ostvario nekoliko zapaženih rezultata na međunarodnim seniorskim turnirima. Jedan od najvrednijih, zabeležen je na tematskom turniru TT-174, Superproblem 2016, gde je Ilijin problem osvojio petu nagradu među 62 rada najboljih svetskih kompozitora. 

 

TT 174

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00