subota, 6. avgust 2016.  23:07h
Pročitano 2918 puta

Ilija Serafimović juniorski prvak sveta u šahovskoj kompoziciji

Dvanaestogodišnji Ilija Serafimović iz Pančeva postao je juniorski prvak sveta u šahovskoj kompoziciji na takmičenju održanom u Beogradu.

Ilija Serafimović iz Pančeva - učesnik 59. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 40. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema Ilija Serafimović iz Pančeva - učesnik 59. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 40. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema D.S.

Beograd je od 30. jula do 6. avgusta bio domaćin 59. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju i 40. Svetskog prvenstva u rešavanju šahovskih problema

U hotelu “Metropol” okupilo se više od 200 učesnika sa svih kontinenata. U cilju popularizacije ove šahovske discipline kod mladih, po prvi put su organizovana takmičenja u rešavanju i kompoziciji šahovskih problema za juniore do 18 godina starosti. 

Naš 12-ogodišnji sugrađanin Ilija Serafimović je na najbolji način iskoristio priliku da nastupi u ovom elitnom društvu. Nakon osvajanja petog mesta u brzom rešavanju dvopoteznih problema Ilija je zablistao u svojim omiljenim disciplinama.

 

Ilija WCCC

 

 

Na turniru u komponovanju pomoćnih matova osvojio je šampionsku titulu ispred predstavnika Rusije i Azerbejdžana. 

 

YCCC pomocni

 

Ništa manje nije vredno ni drugo mesto, odmah iza predstavnika Rusije, u komponovanju matova u dva poteza.  

 

YCCC dvopotez.pdf

 

Na skupu najboljih problemista dodeljuju se priznanja za takmičenja na svetskom nivou koja su održana u periodu između dva Kongresa. Mladom Serafimoviću su tako uručeni pehar i zlatna medalja za prvo mesto, osvojeno na Svetskom simultanom rešavačkom takmičenju u kategoriji do 12 godina starosti održanom krajem januara, kao i pehar za trijumf na Otvorenom prvenstvu Izraela u rešavanju šahovskih problema u juniorskoj konkurenciji održanom početkom juna.   

Osim po sjajnim rezultatima, Ilija će svoje prvo učešće na Svetskom prvenstvu pamtiti po tome što je upoznao najbolje svetske problemiste i ostvario kontakte sa brojnim mladim zaljubljenicima u šahovsku kompoziciju. 

Priliku za novo druženje imaće krajem godine u Novom Sadu na Evropskom kadetskom prvenstvu u rešavanju šahovskih problema koje je prvobitno trebalo da se održi u julu. 

Autor:  D.S.
Ocenite ovaj članak:
(20 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00