ponedeljak, 4. jul 2016.  14:31h
Pročitano 2806 puta

Održana Fijakerijada u Dolovu

Dolovački hipodrom bio je juče mesto okupljanja paradnih konja, njihovih odgajivača i ljubitelja ovih plemenitih životinja.

Već oko podneva na dolovačkom hipodromu počeli su da pristižu gosti iz okolnih mesta poput Mramorka, Bavaništa, Pančeva, Starčeva, Jabuke, Deliblata, Pločice, Banatskog Novog Sela Već oko podneva na dolovačkom hipodromu počeli su da pristižu gosti iz okolnih mesta poput Mramorka, Bavaništa, Pančeva, Starčeva, Jabuke, Deliblata, Pločice, Banatskog Novog Sela N.R.

Sve to dešavalo se na 12. dolovačkoj Fijakerijadi, koju je i ove godine organizovao konjički klub „Dolovac”.

Nakon više nego uspešnih kasačkih trka koje su bile jedne od najmasovnijih u novijoj istoriji Dolova i na kojima je čak oboren i rekord staze u brzoj trci, ljubitelji konja iz Dolova okupljeni u konjički klub „Dolovac” odlučili su da prirede još jedan dan za uživanje. 

 

FIJAKERIJADA 2016

 

Već oko podneva na dolovačkom hipodromu počeli su da pristižu gosti iz okolnih mesta poput Mramorka, Bavaništa, Pančeva, Starčeva, Jabuke, Deliblata, Pločice, Banatskog Novog Sela, ali i iz Kovina,  Smedereva pa čak i iz Kikinde. Oni su ubrzo raspremili svoju opremu, konje, fijakere i čeze.

Najpre su prezani jednoprezi. Dvadesetak čeza koje je vukao po jedan konj prodefilovalo je ispred sudijske tribine. 

 

FIJAKERIJADA 20164

 

Sudijska trojka u sastavu Milan Živojnović, Željko Ristić i Miroslav Živojnović, pažljivo je pratila sve učesnike. Najlepši jednopreg u koji je bio upregnut pastuv proterao je Miloš Kovačević iz Pančeva, dok je Mihajlov Aleksandar iz Kovina imao najbolji jednopreg koji je vukla kobila.

I u konkurenciji dvoprega prodefilovalo je dvadesetak takmičara. Nagrađivale su se dve kategorije. Dvopreg sa mlađim grlima gde je šamion postao Srđan Papović iz Kovina dok je u konkurenciji dvoprega sa starijim grlima pobedio Boris Mijalkovski iz Jabuke.

 

FIJAKERIJADA 20162

 

Desetak takmičara upreglo je po tri konja u svoje fijakere a u toj konkurenciji pobednički pehar odneo je Mile Magličić iz Smedereva. Još lepše je bilo videti fijakere koje je vuklo po četiri konja, a najbolji vozač četvoroprega postao je Srđan Papović iz Kovina.

U atrakciji dana najbrojnijoj zaprezi Mihajlov Saša iz Kovina nije imao protivnika pa je bilo dovoljno da upregne pet konja u svoj fijaker i protera ih ipred sudijske tribine.

 

FIJAKERIJADA 20163

 

Osim toga dodeljene su i nagrade za najlepši fijaker koji je vlasništvu Maria Veličkovića iz ergele „Veličković” iz Jabuke. Najlepšeg pastuva prikazao je Stefan Smiljanić iz Deliblata, najlepšu kobilu Marko Jovanov iz Mramorka dok je najlepšu opremu imao Kovačević Bojan iz Pančeva.

Titulu najmlađeg vozača poneo je Filip Ivković iz Kovina dok je najstariji vozač Jovan Jovanov iz Banatskog Novog Sela. 

Na fijakerijadi je bilo i dama, ovoga puta ne u ulozi vozača, već kao ukras na fijakerima, a Jovana Turković ponela je titulu najlepše dame suvozača. Dodeljen je i pehar Željku Ristiću kao najuspešnijem takmičaru konjičkog kluba „Dolovac” u prethodnoj godini.

Nakon završenog paradiranja hipodromom druženje je nastavljeno u lokalnom vatrogasnom domu.

 

FIJAKERIJADA 20166

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00