ponedeljak, 27. maj 2024.  08:30h
Pročitano 256 puta

Ilija Serafimović šampion Srbije u rešavanju šahovskih problema

Ilija Serafimović iz Pančeva osvojio je titulu prvaka Srbije u rešavanju šahovskih problema na Prvenstvu Srbije održanom od 25. do 26. maja u Beogradu.

Ilija Serafimović sa osvojenim 81 poenom od 90 mogućih ubedljivo je trijumfovao ispred najboljeg hrvatskog velemajstora Marka Filipovića koji je sakupio 70,5 i vodećeg srpskog rešavača velemajstora Bojana Vučkovića koji je završio sa 69 poena Ilija Serafimović sa osvojenim 81 poenom od 90 mogućih ubedljivo je trijumfovao ispred najboljeg hrvatskog velemajstora Marka Filipovića koji je sakupio 70,5 i vodećeg srpskog rešavača velemajstora Bojana Vučkovića koji je završio sa 69 poena privatna arhiva / ustupljena fotografija

 

Kao jedan od turnira u kalendaru Svetskog kupa za 2024. godinu, Otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema održano je u Beogradu od 25. do 26. maja. 

Osim naših najjačih rešavača na takmičenju su nastupili i takmičari iz Hrvatske i Rusije, dok je izbor problema baš kao i na poslednjem održanom prvenstvu Evrope bio poveren sudiji iz Slovenije, Marku Klasincu. 

O jačini turnira svedoči i podatak da je na njemu nastupilo čak pet velemajstora. U ovom elitnom društvu mladi pančevački internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema Ilija Serafimović ponovo je dokazao svetsku klasu. Sa osvojenim 81 poenom od 90 mogućih ubedljivo je trijumfovao ispred najboljeg hrvatskog velemajstora Marka Filipovića koji je sakupio 70,5 i vodećeg srpskog rešavača velemajstora Bojana Vučkovića koji je završio sa 69 poena. 

Osim što je deo Svetskog kupa ovaj turnir predstavlja i zvanično Prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema, tako da je mladi Ilija Serafimović zaslužio i titulu državnog prvaka ispred velemajstora Bojana Vučkovića i velemajstora Marjana Kovačevića. 

Pored laskavih titula, naš 19-ogodišnji sugrađanin je zaradio još 32 poena na trenutni rejting od 2.515 bodova čime se probio na 12. mesto na svetskoj rang listi i prišao na samo tri boda do granice velemajstorskog rejtinga koji iznosi 2.550 poena. 

 

Proglasenje Svetski kup min

 

Može se reći da je ovo bila sjajna generalna proba pred najveći izazov koji ove godine čeka mladog Pančevca. U letonskom letovalištu Jurmala će se od 27. jula do 3. avgusta održati 47. svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema. Za ovaj najvažniji događaj u svetu problemskog šaha do sad je prijavljeno više od 170 takmičara iz 30 zemalja. Od Ilije se očekuje da bude predvodnik reprezentacije Srbije i da kao mnogo puta do sad u Pančevo i državu donese neku od medalja.  

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00