sreda, 28. februar 2024.  18:37h
Pročitano 250 puta

Streljaštvo: Evropsko srebro za Pančevca Aleksu Rakonjca

Mladi srpski strelci su nastavili niz odličja na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru. Aleksandra Havran i Pančevac Aleksa Rakonjac su osvojili srebro u takmičenju juniorskih miks parova puškom drugog, takmičenjima ispunjenog, dana prvenstva.

Aleksa Rakonjac i Aleksandra Havran Aleksa Rakonjac i Aleksandra Havran Streljački savez Srbije

 

To je drugo odličje za Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, posle titule ekipnog prvaka Evrope koju je prvog dana osvojila ženska juniorska ekipa puškom.

Inače, evropsko srebro je treća medalja na velikim takmičenjima u miks parovima za sadašnju generaciju srpskih juniora i juniorki. 

Na Evropskom prvenstvu u Hamaru naš juniorski miks puškom je bio treći, a 2023. na Svetskom prvenstvu u Kairu je stigao do srebra. Na oba takmičenja su tim činili Havranova i Marko Ivanović.

Aleksandra Havran i Aleksa Rakonjac su u kvalifikacijama u Đeru bili ubedljivo prvi sa odličnih 630,3 kruga.

U meču za zlato rival im je bila prva ekipa Nemačke. Srpski tim je odlično počeo, dobio prve dve serije i poveo sa 4:0. Međutim, Nemci su bili precizniji u naredna četiri hica i preokrenuli na 8:4. Srpski tim je morao da „juri“ rivala i u tome je u završnici uspeo, izjednačivši na 12:12. Ali, nemački par je u naredna dva hica bio za nijansu precizniji i pobedom od 16:12 stigli do zlata.

Miks Havran/Rakonjac je u kvalifikacijama postigao vrhunski rezultat, koji bi ih odveo u meč za zlato i na Svetskom prvenstvu. Odlično su gađali iako je iza njih težak dan. Aleksandra je osvojila ekipno zlato, ali je samo dva deseta dela kruga bila daleko od medalje. Isto toliko je delilo Aleksu Rakonjca od finala. Propuštene šanse ih nisu demoralisale, već naprotiv, bile stimulans za miks takmičenje. U meču za zlato su dobro počeli, ali posle nikako nisu uspevali da pogađaju „jake centre“, mada nisu grešili, prokomentarisao je selektor za pušku Dragan Donević. 

 

Miks medalje foto SSS

 

Strelci puškom su imali „prepune ruke posla“. Sem nadmetanja miks parova, drugog dana takmičenja je održano i specijalno nadmetanje „Čelendž trio“, za tročlane timove, slično ekipnim takmičenjima na velikim turnirima u periodu od 2018 do 2023. Put do medalja je vodio kroz četiri faze (kvalifikacije, četvrtfinale, polufinale i mečevi za odličja).

„Led su probili“ juniori. Srbiju su predstavljali Aleksa Rakonjac, Petar Erdei i Uroš Aleksić. U prvoj fazi kvalifikacija u kojoj svako puca 20 hitaca zauzeli su peto mesto i prošli u četvrtfinale, među osam najboljih. Rezultati iz kvalifikacija se ne prenose u četvrtfinale, u kojoj strelce očekuju nove dve serije od po deset dijabola, a prve četiri ekipe idu u polufinale. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00