nedelja, 29. januar 2023.  07:48h
Pročitano 248 puta

U Jabuci organizovan po prvi put „Rukomet u mraku“ (VIDEO)

U Jabuci je po prvi put u Srbiji, ali i regionu, održan turnir “rukomet u mraku” odnosno igralo se u sali bez osvetljenja, u florescentnoj opremi, na istom takvom terenu, sa obeleženim golovima i svetlećom loptom.

U Jabuci je odigran prvi put u Srbiji rukomet u mraku U Jabuci je odigran prvi put u Srbiji rukomet u mraku MZ Jabuka

 

Ženski rukometni klub „Jabuka 95“ okupio je u ovdašnjoj spotskoj hali selekcije devojčica 2012. godišta i mlađih, a pored domaćina, bile su tu i one iz beogradskog tima „Arena” i „Železničara” iz Inđije. 

Igrao je svako sa svakim, četiri meča, revijalno, bez rezultata na semaforu. 

Igračice na terenu u fluorescentnim dresovima, a isto tako su bile „obučene“ i linije terena, golovi, rekviziti, lopte, sve ipak, jasno označeno i vodljivo.

Dušan Žilevski, organizator turnira, kaže da je ovakav rukomet osmislio francuski student David de Vulf, za „veliki“ rukomet, a Skandinavci i Francuzi uveli u praksu mlađih kategorija, i to vešto krili. On je pre pola godine rešio da uđu u realizaciju „eksperimenta“, prilično tešku i u najvećoj tajnosti. 

Sve je moralo posebno i drugačije da se izradi i postavi. Bilo je mnogo posla, od obeležavanje terena, golova i rekvizita i dresova fluorescentnim trakama, nabavke i postavljanja posebnih reflektora, do lopte koju sam osmislio. Moram da se zahvalim na svakoj, pa i finansijskoj podršci Nacionalnom savetu makedonske nacinalne manjine u Srbiji, ali i donatorima iz sela. Rukomet je težak sport, a ovako izmenjeni uslovi, još više razvijaju brzinu rekacije, uče i utemeljuju, koordinaciju i snalaženje u prostoru, ali bez obzira na uslove, sve je bezbedno, objasnio je Žilevski, trener mlađih selekcija kluba iz Jabuke.

Mlade jabučke rukometašice poslednje su saznale „šta se sprema“, i to tako što je na jednom treningu ugašeno svetlo, a one mislile da je nestalo struje. 

U prvom trenutku delovalo je čudno, nismo nikada ni čule za to, i iznenadile smo se da ćemo mi prve tako zaigrati rukomet. Teže je gledati i kretati se, pa i biti precizan, ali smo se brzo navikle, iako smo trenirale po svetlu, a igramo u mraku. Mislim da ćemo posle ovog iskustva još bolje igrati rukomet u „normalnim“ uslovima, ispričala je za Politiku Una Dodevski, igračica ŽRK „Jabuka 95“ koji je među osam najboljih ekipa Vojvodini za devojčice do 14 godina, a iznedrio je i jednu reprezentativku, veliko ime domaćeg rukometa, Biljanu Balać. 

 

328308929 912542383104064 2013429943895433492 n

 

Organizacijom jedinstvenog turnira „Rukomet u mraku“, naglašavaju ovde, žele da doprinesu razvoju i afirmaciji devojaka i devojčica u sportu, ali i predstave svoje selo koje se diči dugom i bogatom tradicijom i rezultatima u domaćem rukometu. Zato, dodaju, ovo je prvi, ali ne i poslednji put da će se u Jabuci igrati rukomet u mraku.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00