ponedeljak, 14. novembar 2022.  20:16h
Pročitano 753 puta

Nova svetska medalja za Anđelu Vitman u paru sa Tomićem

Mihajlo Tomić i Pančevka Anđela Vitman osvojili su srebnu medalju na turniru u Norveškoj i uspisali novi istorijski rezultat srpskog badmintona.

Anđela Vitman i Mihajlo Tomić u Norveškoj Anđela Vitman i Mihajlo Tomić u Norveškoj Badminton savez Srbije

 

Na FZ Forza Norwegian International, seniorskom kupu Svetske badminton federacije nivoa International Series, koji je od 10. do 13. novembra održan u Sandefjordu u Norveškoj, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman iz Pančeva osvojili su srebrnu medalju u konkurenciji mešovitih parova.

Osvajanjem nove svetske medalje, najmlađi par u TOP 80 na svetskoj rang listi nastavlja sa pisanjem nove istorije srpskog badmintona. 

Ovo je prvo finale u rangu takmičenja International series na kome su učestvovali. Činjenica da je Anđela Vitman još uvek aktuelna takmičarka u juniorskoj kategoriji, kao i da je Mihajlo tek od ove godine prešao u seniore, čini ovaj međunarodni rezultat još značajnijim.

 

Norwegian International TomicVitman finale

 

Tomić i Vitmanova su turnir započeli iz glavnog žreba gde su u drugom kolu savladali švedski par Akselson/Silvenoinen (2:1), nakon čega je usledio četvrtfinalni meč protiv Norvežana Jonasa Ostasela i Džuli Abdusal gde je srpski par pokazao snagu tornada i meč rešio rezulatatom 21:8, 21:13. 

Ništa manje odlučni nisu Vitman i Tomić bili ni u polu finalu takmičenja protiv poljskog para Viktora Treckog i Magdalene Svjerčinjske, te su sjajnim potezima za 24 minuta sebi prokrčili put u istorijsko finale FZ Forze Norwegian International (21:14, 21:9). 

Prvi put u istoriji sprski par našao se na domak zlata na svetskom kupu ovog ranga. Na terenu broj dva u sportskoj hali “Jotunhallen” prikazana je borba kakvu viđamo na velikim prestižnim svetskim takmičenjima među daleko iskusnijim igračima. 

Nakon izgubljenog prvog seta (19:21) uspeli su Mihajlo Tomić i Anđela Vitman da održe psihičku stabilnost i nivo igre, te su rezultatom 21:13 meč doveli do trećeg seta. 

 

 Norwegian International TomicVitman postolje

 

Suparnici iz Francuske Lukas Korve i Šaron Bauer iskoristili su manjak iskustva srpskog para i, ipak, uspeli da meč reše u svoju korist.

Još jedan odličan rezultat u nizu za Mihajla i Anđelu, koji će biti nagrađen njihovim novim velikim pomeranjem na svetskoj rang listi. Lično, još više me raduje činjenica da sve ovo nisu ostvarili sa svojom apsolutno najboljom igrom i da postoji ogroman prostor za napredak, a i da uz to da imaju samo 17 i 19 godina, izjavio je Milan Barbir, glavni trener reprezentacije Srbije za portal Badminton Saveza Srbije.

Učešće reprezentacije Srbije na turniru u Norveškoji podržalo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodne finansijske podrške.

Autor:  Pančevo MOJKraj/BSS
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00