nedelja, 3. januar 2016.  12:03h
Pročitano 3412 puta

Marko Milanović, najperspektivniji šahista Pančeva

U oblasti školskog sporta za najperspektivnijeg učenika u školskom sportu, u okviru izbora za najbolje sportiste u 2015. godini, koji svake godine organizuje Sportski savez Pančeva, izabran je Marko Milanović iz Pančeva.

Marko je u dosadašnjoj karijeri osvojio više od 100 pehara i medalja iz šaha i stonog tenisa Marko je u dosadašnjoj karijeri osvojio više od 100 pehara i medalja iz šaha i stonog tenisa N.Milanović

Marko Milanović ima 8 godina, a već je poznat širom Evrope i sveta u šahu. On je zvanični prvak Srbije u šahu u kategoriji do 8 godina, a u 2015. godini ostvario je vrhunske rezultate u oblasti šaha čak i na seniorskom nivou.

Zanimljivo je da je Marko već krajem 2014. godine osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na turniru za II kategoriju, čime je sa svojih 6 godina postao zvanično najmlađi nosilac te seniorske titule u Srbiji. Prošle godine Marko se oprobao sa još iskusnijim takmičarima u pokušaju da se domogne najviše, prve šahovske kategorije, iznad koje je direktno titula kandidata za šahovskog majstora.

I u tome je uspeo! Nakon pet dana napornog takmičenja i odigranih 9 kola u konkurenciji od blizu 40 šahista druge kategorije osvojio je drugo mesto. Na taj način je sa 7 godina postao zvanično najmlađi nosilac prve šahovske kategorije u našoj zemlji.

Početkom novembra 2015. na Halkidikiju, u Grčkoj, završeno je Svetsko kadetsko prvenstvo u šahu, gde je među 4.000 učesnika iz sto zemalja, nastupio i Marko Milanović, kao zvanični prvak Srbije i prvak Vojvodine do 8 godina. U grupi iskusnih igrača i mnogo starijih od njega, u 11 partija je postigao šest bodova i na konačnoj listi prvenstva, bio četvrti na svetu među svojim vršnjacima.

 

Marko Milanović

 

U avgustu 2015. godine, na 15. Evropskom prvenstvu za mlade u ubrzanom šahu, u Novom Sadu, učestvovalo je oko 200 najboljih mladih šahista iz 23 zemlje. Na tom takmičenju Marko je zauzeo šesto mesto.

Marko Milanović nije član nijednog šah kluba, već ga roditelji sami pripremaju uz pomoć prijatelja šahista.

Marko Milanović se bavi i stonim tenisom, takođe veoma uspešno, tako da ćemo o njemu tek slušati, jer ova godina je tek počela.

Marko je u dosadašnjoj karijeri osvojio više od 100 pehara i medalja iz šaha i stonog tenisa.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(60 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00