subota, 9. jul 2022.  10:58h
Pročitano 581 puta

Goran Jelesijević iz Pančeva prvi srpski sudija sa BWF licencom

Goran Jelesijević iz Pančeva, srpski internacionalni sudija nedavno je dobio i licencu BWF sudije, kao prvi badminton sudija iz Srbije. Jelesijević je u periodu od 14. do 19. juna sudio na "East ventures Indonesia open 2022" koji je održan u Istora Senayan areni u Džakarti.

Goran Jelesijević Goran Jelesijević Badminton savez Srbije

U sklopu turnira BWF super 1000 ranga svetske turneje održano je i polaganje za dobijanje licence BWF sudije. Jelesijević se tada našao pred veoma izazovnim zadatkom. 

Nakon povratka u zemlju podelio je svoje dragoceno iskustvo.

Suditi Indonesia open je san svakog sudije. To je najbučnija badmintonska arena na svetu, publika je fanatična, atmosfera je neopisiva, naročito kada igraju igrači iz Indonezije. Kada je stigao poziv iz kancelarije Svetske badminton federacije da tamo polažem za BWF licencu, bio sam srećan, uzbuđen i uplašen u isto vreme, rekao je Goran Jelesijević.

Kako je dodao strah je najviše bio vezan za operativnu komunikaciju sa igračima i trenerima na terenu budući da publika u Istori Senayan areni važi za vatrene i glasne navijače.

Pored epiteta jednog od najvećih i najmasovnijih svetskih turnira, za Indonesia open vezuje se i fascinantna produkcija sa svetlosnim efektima, velikim video bimovima, a uz budne oči sudija tu je IRS (“hok-aj” sistem) čime se preciznost suđenja dovela na najviši nivo.

Da prikaže svoje znanje, Goran Jelesijević je imao prilike već u prvom meču koji je sudio u kome je nastupao svetski prvak Loh Kean Ju. Usledili su mečevi osvajača najviših svetskih i olimpijskih odličja, Tai Cu Jin, Aprijani Rahaju, Arisa Higašino, Juta Vatanabe. 

Onoga trenutka kada sam stao na teren bio sam koncentrisan i zaista sam uživao u stolici bez pritisaka što sudim na najvećem svetskom turniru i polažem za licencu, istakao je Goran Jelesijević koji nije krio svoje zadovoljstvo zbog odlično urađenih testova i realizovanog praktičnog dela polaganja.

Početna trema i uzbuđenje nisu omeli, sada već zvanično prvog srpskog BWF sudiju, da zadovolji sve stroge kriterijume. Predložen je od strane tima za ocenjivanje sudija za ovo prestižno zvanje najvišeg svetskog sudijskog ranga. Zvanična potvrda od strane Svetske badminton federacije stigla je 5. jula. Goran Jelesijević upisao se u istoriju srpskog badmintona kao prvi BWF sudija iz naše zemlje.

Želeo bih da se zahvalim, pre svega, Svetskoj badminton federaciji što mi je pružila šansu da steknem BWF licencu, kao i Evropskoj badminton konfederaciji i Badminton savezu Srbije na nesebičnoj podršci na mom putu ka sticanju ove, najviše, sudijske licence. Bez njihove izuzetno velike podrške, put do BWF licence bio bi daleko teži i dugotrajniji, rekao je Goran Jelesijević.

Planovi za naredni period uključuju suđenja na velikim evropskim i svetskim takmičenjima, kao i čvrstu želju da se, u saradnji sa Badminton savezom Srbije, znanja i iskustva koje je godinama sticao prenesu mlađim kolegama.

Biti prvi BWF sudija iz Srbije jeste čast i zadovoljstvo, ali i obaveza prema onima koji dolaze. Nadam se da će nas biti mnogo u budućnosti, zaključio je za kraj prvi BWF sudija iz Srbije. 

Autor:  Pančevo MOJKraj/Badminton savez Srbije
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00