subota, 15. septembar 2018.  09:18h
Pročitano 1378 puta

Veliki odziv građana – sve torbe podeljenje: akcija će biti nastavljena narednog vikenda

Zbog velikog interesovanja građana za akciju "Otpad odvoji, poklon osvoji" u Pančevu, podeljene su sve eko torbe predviđene za vikend i privremeno je prekinuta akcija ranije nego što je predviđeno.

Štampaju se nove količine eko torbi kako bi akcija mogla biti nastavljena narednog vikenda u Pančevu Štampaju se nove količine eko torbi kako bi akcija mogla biti nastavljena narednog vikenda u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Sledećeg vikenda akcija će biti nastavljena, kada budu odštampane nove količine eko torbi, tako da će građani tada moći da zamene otpad koji su sakupili za torbe.

Akcija je počela poslednjeg vikenda u avgustu, na Zelenoj pijaci u Pančevu. Svako od sugrađana ko je doneo za 10 pet boca ili 5 limenki dobio je na poklon biorazgradivi ceger – torbu od recikliranog peta. Akcija će trajati svakog vikenda u septembru od 8 do 12 časova. Bilo je predviđeno da volonteri podele ukupno 1.000 cegera, ali je taj broj dostignut već prošle nedelje.

Za četiri dana, odnosno, u dva prethodna vikenda, odziv građana je bio dobar pa je prikupljeno 131 kilogram PET ambalaže i 29 kilograma limenki. Reciklabilni materijali su odlagani u namenske kontejnere koji su postavljeni ispred uprave Zelena pijaca a radnici ,,Higijene“ su ih otpremili na dalju reciklažu. 

Nemanja Bojić iz Unije mladih iz Jabuke kaže da su u saradnji s ,,Ekostar pakom“ iz Beograda, koje se bavi smanjenjem ambalažnog otpada u životnoj sredini i komunalnim preduzećima ,,Higijena“ i ,,Zelenilo“ došli na ideju da animiraju sugrađane da počnu da recikliraju PET ambalažu i limenke.

Projekat “Otpad odvoji, poklon osvoji” je zamišljen tako da se motivisanjem građana Pančeva razvija svest o važnosti separacije komunalnog otpada kod kuće i shvati značaj očuvanja životne sredine.

U Srbiji se godišnje utroši više od milijardu i dvesto miliona PET boca. Plastika i aluminijum koju ne recikliramo završava na deponijama i u životnoj sredini, i razgrađuje se posle više stotinu godina. Reciklaža jedne aluminijumske konzerve može sačuvati dovoljno energije za točasovni rad kompjutera, dva sta rada TV-a , a sijalica od 60 vati može goreti čak 20 časova.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00