ponedeljak, 1. maj 2017.  09:30h
Pročitano 1499 puta

Danas je Prvi maj - praznik rada

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima Praznik rada, koji je državni praznik, ove godine se slavi 1. i 2. maja, u ponedeljak i utorak, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za vreme Prvomajskih praznika zdravstvene ustanove i druge službe i preduzeća organizovaće svoj rad u dežurstvu.

Tako će autobuski prevoznici JKP ATP kao i STUP Vršac u vreme Prvomajskih praznika prevoziti putnike po prazničnom, odnosno nedeljnom redu vožnje.

Maxi i Tempo prodavnice neće raditi 1. ni 2. maja, ali će zato DIS raditi uobičajeno od 8 do 22 sata. AVIV park će takođe oba dana praznika raditi uobičajeno od 10 do 22 sata. 

Prodavnice Idea u Pančevu u Braće Jovanovića 104, Masarikovoj 4 i Vojvode Radomira Putnika 3a radiće danas od 7 do 15 časova, a Idea u Miloša Obrenovića 10 radiće uobičajeno.

Prodavnica Aman danas će raditi do 15 časova, a sutra po uobičajenom radnom vremenu.

U vreme prvomajskih praznika (ponedeljak i utorak) radnici "Parking servisa" JKP "Higijena" Pančevo neće kontrolisati naplatu parkiranja na zoniranim parkinzima u gradu. Zatvoreni parking na buvljaku će raditi u utorak, 2. maja dok će pauk biti u pasivnom dežurstvu uobičajenom u dane praznika.

Prvomajski protesti u Beogradu i Kruševcu

Iako je decenijama kod nas postala uobičajena praksa da se Praznik rada obeležava Prvomajskih urankom i roštiljanjem na izletištima, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” danas su pozvali članove da se okupe u podne na Trgu Nikole Pašića i zajedno krenu u protestnu šetnju.

Savez samostalnih sindikata i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizuju protestnu šetnju kako bi iskazali svoje zahteve. Protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležićemo Međunarodni praznik rada kako bismo iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji. Neprihvatljivo je da radnici u svim trgovinama rade za 1. maj, državni praznik koji bi trebalo da bude neradan, a da to nije bar obeleženo većom zaradom, već se smatra običnim danom, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

 

0 praznik rada 2017

 

Levi samit Srbije takođe će organizovati Prvomajski protest. Kako su najavili, okupiće se u 11:30 sati kod Glavne pošte u Beogradu, nakon čega će se pridružiti sindikalnom skupu na Trgu Nikole Pašića i protestnoj šetnji. 

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" su najavili da će 1. maj, Međunarodni praznik rada, obeležiti protestnim okupljanjem u Kruševcu, na platou Doma sindikata, kao podrška aktivistima tog sindikata iz kruševačkog Trajala koji su proglašeni tehološkim viškom.

Širom sveta 1. maja obeležava se Međunarodni praznik rada u znak sećanja na oko 40.000 radnika Čikaga koji su 1886. godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00