sreda, 20. jul 2022.  06:35h
Pročitano 472 puta

Skuplji prevoz na međumesnim linijama “Pantransporta”

Prevoz autobusima „Pantransporta“ Pančevo na međumesnim linijama od danas je skuplji u proseku za oko 18%, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Prevoz autobusima „Pantransporta“ Pančevo na međumesnim linijama od danas je skuplji u proseku za oko 18%, na gradskim linijama cene su nepromenjene Prevoz autobusima „Pantransporta“ Pančevo na međumesnim linijama od danas je skuplji u proseku za oko 18%, na gradskim linijama cene su nepromenjene Pančevo MOJKraj

 

Nove cene karata u jednom pravcu sada iznose:

Pančevo-Beograd 300 dinara

Pančevo-Beograd za studente 250 dinara

Pančevo-Crepaja 290 dinara

Pančevo-Debeljača 310 dinara

Pančevo-Debeljača šećerana 310 dinara

Pančevo-Kovačica 350 dinara

Pančevo-Padina 400 dinara

Pančevo-Samoš 430 dinara

Pančevo-Mramorak 360 dinara

Pančevo-Opovo 360 dinara

Cene u međumesnom prevozu podigli su i ostali autobuski prevoznici.

Kako smo saznali od direktora „Pantransporta“ Voje Savičića glavni razlog za poskupljenje prevoza je cena goriva koje neprestano raste.

Trošak goriva je najveći trošak u strukturi poslovanja, a to je i glavni parametar koji utiče na povećanje cena usluga bilo kog prevoznika. U međumesnom saobraćaju vladaju principi slobodnog, liberalnog tržišta i ne postoji određena metodologija formiranja cena. To je slobodno tržište. Za razliku od gradskog prevoza gde saglasnost za nove cene moramo da tražimo od lokalne samouprave, objašnjava Savičić.

Cene u gradskom prevozu ostaju i dalje iste, a nisu menjane od 2018. godine. Cena karte u Zoni I za prevoz na gradskim linijama košta 70 dinara, odnosno 80 dinara ako se kupuje kod vozača. Cena u Zoni II je 120 dinara, a u Zoni III je 145 dinara.

Ove cene u gradskom prevozu su nepromenjene od 2018. godine, dok je gorivo od tada višestruko poskupelo. Primera radi, u decembru 2020. godine gorivo je bilo 140 dinara, a sada je 218 dinara. Za oko 60% je viša cena goriva danas. A gorivo je najveći trošak svakog prevoznika. Gorivo učestvuje najviše u strukturi troškova, objašnjava dalje Savičić.

 

Voja Savicic

Na slici: Voja Savičić, direktor Pantransporta Pančevo (foto: Pančevo MOJKraj)

 

Cene u gradskom prevozu imaju kategoriju komunalne delatnosti i na nju saglasnost daje Grad Pančevo. 

Kad je u pitanju međumesni saobraćaj naša odluka o povećanju cena ide samo na informisanje Gradu Pančevu. S obzirom da gorivo i dalje poskupljuje, a najveći je trošak u poslovanju, bićemo prinuđeni da od jeseni razmotrimo i poskupljenje cena i u gradskom prevozu. To nije popularna mera, ali da bismo obezbedili minimalno funkcionisanje bićemo primorani da u narednom periodu povećamo i cene prevoza putnika u gradskom saobraćaju, kaže Voja Savičić.

 

Više od 12.000 građana besplatno se prevozi autobusima "Pantransporta"

Ono što je karakteristika Pančeva je da veliki broj građana ima pravo na besplatan prevoz ili subvencionisan, tako da ovo poskupljenje na njihov kućni budžet neće uticati.

Voja Savičić, direktor “Pantransporta” u Pančevu kaže da je za 2022. godinu „Pantransport“ izdao oko 12.500 godišnjih karata za besplatni prevoz.

To znači da je 12 i po hiljada korisnika steklo pravo na besplatan prevoz odlukom Grada Pančeva. Od tog broja 95% su penzioneri. Studenti i učenici koji ostvaruju pravo na regresiran prevoz putuju po subvencionisanoj ceni karti i svakog meseca „Pantransport“ izda oko 3.000 mesečnih karata za ovu kategoriju putnika. Razliku do pune cene karte za studente i učenike „Pantransportu“ subvencioniše grad Pančevo. Očekujemo da će se takav vid saradnje između Grada Pančeva i „Pantransporta“ i dalje nastaviti, kaže Voja Savičić.

Što se tiče Zone I učenici i studenti plaćaju 1.650 dinara mesečnu kartu, a u Zoni II i III i za Beograd cena je 2.424 dinara ukoliko samo jedno dete iz porodice ostvaruju pravo na regresiran prevoz. Ukoliko ima dvoje ili više dece cena mesečne karte je 1.950 dinara.

Inače, puna cena mesečne karte za zonu III je 6.053 dinara. Podsećamo, Zona III obuhvata celu teritoriju grada i građani koji plaćaju mesečnu kartu u ovoj zoni mogu da se bez ograničenja voze na svim linijama „Pantransporta“ u gradskom prevozu, kako u gradu tako i do svih naseljenih mesta na teritoriji Pančeva.

U Zoni III su naseljena mesta Banatski Brestovac, Ivanovo, Dolovo i Glogonj. Putnik koji uzme mesečnu cenu karte Zone III on može da se vozi na celoj teritoriji grada Pančeva, objašnjava Savičić.

Iako je povoljnije, mnogi putnici izbegavaju da kupuju mesečne karte

Interesantno je da, i pored toga što je prevoz svakom putniku povoljniji ukoliko kupuje mesečnu kartu, broj građana koji kupuje mesečne karte nije veliki.

Povećanje cena pojedinačnih karata u prevozu do sada nije pratilo povećanje cena mesečnih karata, kako bi se putnici stimulisali da u većem broju kupuju mesečne karte. Međutim, iako je evidentna značajna ušteda svakome ko se skoro svakodnevno prevozi autobusima, i dalje veliki broj građana ne kupuje mesečnu kartu. Na primer, cena pune mesečne karte pre poskupljenja iznosila je 6.950 dinara. Ukoliko osoba putuje recimo 23 dana, pa u tom danu ima dve vožnje, za odlazak i povratak, korisnika mesečne karte bi zapravo prevoz koštao 150 dinara. Ovako kartu plaćaju 250 dinara. Računica je više nego očigledna, međutim, iz neobjašnjivih razloga putnici izbegavaju da koriste ovu pogodnost. Koliko imamo saznanja, nije to slučaj samo kod nas. Tako je i kod svih ostalih prevoznika, kaže Voja Savičić, direktor „Pantransporta“.

I zaista, i po novom cenovniku ušteda u prevozu je više nego očigledna ukoliko putnik kupuje mesečnu kartu.

Puna cena mesečne karte za Beograd sada će biti 8.340 dinara, nakon poskupljenja. Kada taj iznos podelite sa 46 vožnji, ukoliko putnik 23 dana putuje za Beograd, njega će karta koštati 181 dinar. Računica je više nego očigledna, zar ne?

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00