ponedeljak, 26. mart 2018.  22:33h
Pročitano 6182 puta

Slučaj "Palanka": Podrška Vučiću i SNS raste iz dana u dan

Pobeda Srpske napredne stranke u Smederevskoj Palanci, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, dešava se jednom u životu. Naprednjaci su sa 15.747 glasova osvojili 37 od 49 mandata.

 Pobeda Srpske napredne stranke u Smederevskoj Palanci, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, dešava se jednom u životu. Naprednjaci su sa 15.747 glasova osvojili 37 od 49 mandata. Pobeda Srpske napredne stranke u Smederevskoj Palanci, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, dešava se jednom u životu. Naprednjaci su sa 15.747 glasova osvojili 37 od 49 mandata. SNS

Ime Vučića, koji zbog državničkih obaveza nije posetio Palanku, bilo je na izbornoj listi i svakako je uticalo na odziv naroda. Međutim, ovaj čudesni rezultat mnoge je ostavio u neverici, a Vučića učinio ponosnim, što je u ličnom obraćanju aktivistima i simpatizerima i rekao.

Srpska napredna stranka je 2016. godine na lokalnim izborima u Smederevskoj Palanci imala podršku 44.41 odsto (11.091) glasača. Tada je to bilo sudbonosno, referendumsko pitanje. Narod je glasao protiv Radoslava Milojičića Kene, koji je ovu opštinu, za osam godina autokratske vladavine, napravio najnerazvijenijom i najzaduženijom u Srbiji.

Na predsedničkim izborima 2017. godine, podršku Vučiću u ovoj podunavskoj opštini pružilo je 59.12 odsto (12.631) glasača. Palanka je na ovim izborima SNS podržala sa istorijskih 78 odsto, posle primene Dontovog (D'Hont) sistema, uznapomenu da je još tri izborne liste prešlo cenzus. Čudesnih 66.4 bez Donta.

Razlika od 3.106 glasova rezultat je ozbiljnog rada. Ne obećanja, nego projekata čija je realizacija započela - i završiće se. A onda slede novi. Prema rečima predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića, dvotrećinskom podrškom SNS Palančani su pokazali da ne žele da slušaju "besmislice, gluposti i uvrede", kao i da više ne prolazi "politika praznih obećanja".

Obećanja da će padati zlatna kiša samo ako oni dobiju poverenje građana više ne prolazi. Ta "tra la la politika" ništa dobro nije donela građanima, već samo onima koji su je sprovodili i obogatili preko noći, a Srbiju uništili. Danas bi da opet prevare građane i da se ponovo primaknu kasama koje su u svakoj opštini sve punije, rekao je Glišić.

Ohrabruje njegova izjava da "u SNS-u nema večito zaslužnih i onih koji žive od stare slave, već samo onih koji mogu da preuzmu teret obaveza i da postignu rezultate".

Glišić i potpredsednik IO SNS Branko Malović, koji je i koordinator ove stranke za podunavski i južnobanatski region, ovih dana obići će radove na brojnim gradilištima u Palanci. Vreme je za rad, ne za hvalospeve.

Sa druge strane, Demokratska stranka, čiji je predsednik Izvršnog odbora od SNS i u svom rodnom Glibovcu izgubio na obe glasačke kutije, na ovim lokalnim izborima dobila je podršku 2.303 glasača (9.7 %) i osvojila 5 mandata.

Na prošlim lokalnim izborima, 2016. godine, uprkos pogubnoj politici po Palanku, dobili su 12 odbornika. Pad od 60 odsto nastavak je lošeg trenda ove stranke koja je na beogradskim izborima osvojila samo 2.2 odsto. Opravdanje da je to bio Beograd, a da su u drugim delovima Srbije "jaki" gubi smisao. Jer, ako narodni poslanik i predsednik IO DS izgubi u svom selu, a u opštini biva "poništen", činjenica je koja se ne može zanemariti, prenosi ePančevo.

Rezultat kratkotrajno zamišljene stranke Vuka NATO Pozderca Jeremića, iako iznad cenzusa za par desetina glasova, daleko je od njihovih najava. A još dalje od onog kako se predstavljaju na luksemburškoj televiziji sa američkim kapitalom N1 i drugim medijima kojima je duševna hrana i jedina tematika da razvijenu Srbiju predstavljaju u ružnom svetlu.

Nešto su dobili, a nešto kupili, tek to je 1.287 glasova od 23.738 izašlih birača za Jeremića koji se okružio nekada Keninim kriminalcima i batinašima.

Autor:  Aleksandar Čupić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00