četvrtak, 6. avgust 2015.  20:34h
Pročitano 1349 puta

Pavlov: manje poslovne zone za razvoj malih i srednjih preduzeća

Grad Pančevo će u narednom periodu formirati manje industrijske zone, pogodne za mala i srednja preduzeća, najavio je gradonačelnik Saša Pavlov.

Pančevu su potrebne industrijske zone, pogodne za mala i srednja preduzeća Pančevu su potrebne industrijske zone, pogodne za mala i srednja preduzeća PančevoMOJKraj.rs

Pančevo se do sada strateški vezivalo za južnu industrijsku zonu, a nisu razvijane industrijske zone za mala i srednja preduzeća.

Gradonačelnik Saša Pavlov kaže da smo sada došli u situaciju da pored svih povoljnosti kao što su blizina Beograda, aerodroma, izlazak na Dunav, nije u punom kapacitetu iskorišćeno. 

U narednom periodu ćemo formirati manje zone, s obzirom da se promenila i politika subvencionisanja. Moramo da uz što manji trošak stvaramo što bolji privredni ambijent. To može da se radi, pre svega, kroz razvoj braunfild lokacija, kaže gradonačelnik.

U Pančevu postoji projekat Severne industrijske zone, ali zbog promene republičke politike subvencionisanja, gradonačelnik Pavlov kaže da više nema velikih investitora za čije poslovanje bi ona bila pogodna.

Definitivno najveći problem koji je izražen kod nas, s obzirom na evidentan pad industrijske proizvodnje i loše privatizacije kroz koje je Pančevo prošlo, je nedostatak novih radnih mesta. Sa novim radnim mestima dobili bismo bolju socijalnu situaciju u društvu i jači budžet. Mnogostruke su posledice nedostatka tih radnih mesta i to je prvi prioritet na koji neka naredna skupštinska većina bi trebalo da stavi akcenat, kaže Pavlov.

Pančevo ima kapaciteta, ali ih nikada nije razvijalo u dovoljnoj meri. Saša Pavlov kaže da bi sada trebalo Grad da to stavi među prve prioritete. 

Kako on tvrdi, drugi problem je vezan u najvećoj meri za građane u naseljenim mestima, a reč je o nedovoljno izgrađenoj komunalnoj infrastrukturi, pre svega misleći na vodovod i kanalizaciju.

Svedoci smo problema prethodnih nekoliko meseci da ono u čemu bi trebalo infrastrukturno raditi je  stavljanje u funkciju delova gradskih vodovoda koji su pušteni prema nekim naseljenim mestima. Evo vodovod je na vratima Dolova. Potrebno je nastaviti i puštanje gradske vodovodne mreže ka severnim selima čime bi se rešio i problem Glogonja koji imamo sada i Jabuke koji godinama tinja. Kroz fabriku za otpadne vode ili na način kako to bude preporučile nadležne službe da rešavamo i problem Banatskog Novog Sela, objašnjava Pavlov.

Drugi infrastrukturni komunalni problem je puštanje u rad regionalne deponije, jer će to omogućiti čišćenje svih smetlišta po naseljenim mestima. Pavlov kaže da će i ekološka slika tada takođe biti mnogo bolja. 

S obzirom da je uočen veliki broj napuštenih objekata i kuća po naseljenim mestima, kroz infrastrukturu bi trebalo stvarati uslove da se u njima ostane i radi. 

Zato su Generalnim urbanističkim planom definisane i poslovne zone u koje bi se dovodili investitori, zaključio je Saša Pavlov.

 

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00