sreda, 13. septembar 2017.  20:58h
Pročitano 1555 puta

DS: Kako će uticati smanjenje broja zaposlenih u kulturi na kulturni život u gradu i naseljenim mestima

Demokratska stranka Pančevo u saopštenju za javnost podseća da je aktuelnom Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave grada Pančeva za 2017. godinu predstavljena i konačna računica.

Istovremeno, istom Odlukom određen je i broj viška zaposlenih po preduzećima, upravama i ustanovama. I pored prirodnog odliva stalno zaposlenih lica odlaskom u penziju, preostaje određeni broj onih koji u ovom postupku racionalizacije ostaju bez radnih mesta.

Javnosti je za sada jedino dostupna informacija o broju radnih mesta koja se ukidaju, te je i svaka ustanova kulture dobila svoj opis „racionalizacije”.

Gradski odbor DS-a Pančevo smatra da građani imaju pravo da, pored objavljenog kvantiteta, saznaju i kakva je struktura zaposlenih u kulturi, te koja su radna mesta proglašena tehnološkim viškom. Da li će i kako smanjenje broja zaposlenih ubuduće uticati na kulturni život u našem gradu saznaćemo tek nakon preciziranja pozicija bez kojih ostaju kulturne institucije u gradu.

Da li je izbor i proglašenje viška radnih mesta, odnosno zaposlenih u skladu sa opštim, kolektivnim i pojedinačnim ugovorima o radu, te prema važećim zakonskim aktima, podacima i kriterijumima? Konačno, ali ne i manje važno, pretpostavljeno je pitanje postupka sprovođenja „racionalizacije”, te procvata žabokrečine političke podobnosti. Koliki je broj pristupnica vladajućoj stranci kao zalog za sigurni opstanak na trenutnom radnom mestu podeljeno na popunu prilikom anketiranja zaposlenih?

Ukoliko javnost i zaposleni ne dobiju sve ove i mnoge druge odgovore na vreme, gradska vlast moraće da preuzme odgovornost za netransparentnost i potencijalnu nezakonitost uručenih otkaza, a pančevačko pravosuđe naći će se pred novom serijom radnih sporova. Nadasve još lebdi i strašna činjenica da ćemo se grdno ogrešiti o kulturno nasleđe budu li se ovim potezom urušila sva dosadašnja stremljenja kulturnih poslenika da Pančevo bude i ostane prepoznatljivo kao grad umetnosti i kulture.

Ono što je u ovom trenutku potpuno jasno jeste da se važne informacije skrivaju od javnosti, a sama ujdurma oko svega i još gora neizvesnost, stvaraju paniku i strah među zaposlenima i članovima njihovih porodica.

Polazimo od činjenice da Pančevo zajedno sa naseljenim mestima predstavlja bitnu tačku na kulturnoj mapi Evrope, prepoznatljiv kao grad kulture, kreator značajnih kulturnih vrednosti i grad koji neguje kulturu različitosti, te da su kadrovi u kulturi važni nosioci ovakvog identiteta, blago jednako kulturnom blagu, nasleđu koje smo, po svemu sudeći, ovakvom „racionalizacijom” spremni da utopimo u žabokrečinu i kalj, zaključuje se u saopštenju za javnost Demokratske stranke Pančevo.

Autor:  Saopštenje GrO DS Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00