utorak, 25. jul 2017.  07:36h
Pročitano 1810 puta

DS: Stanje Apoteke Pančevo je ogledalo nerada gradske vlasti

Rad gradskih, javnih preduzeća, morao bi da bude transparentan i podložan stalnoj kontroli odgovarajućih institucija, zastupnika građana, ocenila je Demokratska stranka u svom saopštenju dostavljenom medijima. 

Veoma je opasno spojiti vladajuću političku strukturu na nivou osnivača odnosno gradske vlasti, predstavnika u nadzornim odborima i imenovanje političkog menadžmenta preduzeća. 

To je pokazao poslednji slučaj Apoteke Pančevo, gde je menadžment harao u poslovanju Apoteke, a sve pod zaštitom članova upravnog i nadzornog odbora, a koji su predstavnici vladajuće partije u gradu. Tako je nastala jedna od nekoliko najvećih finansijskih malverzacija u gradu Pančevu, u poslednjih 30 godina, pod okriljem sadašnje političke vlasti u gradu. Poslovni račun Apoteke je u blokadi oko 800 miliona dinara, što je skoro 7 miliona evra. A bilo bi veoma  zanimljivo, kada bi jedna profesionalna revizorska institucija uradila objektivnu i stručnu reviziju poslovanja Apoteke u poslednjih nekoliko godina, navodi se u saopštenju.

Demokratska stranka se pita šta bismo sve saznali nakon revizije. Nadzorni odbor Apoteke je apsolutno neaktivan, a članovi upravnog odbora su u ostavci. 

Gde je i njihova odgovornost za klimanje glavom na raniju poslovnu politiku političkog menadžmenta Apoteke? Da li sada zajedno sa gradskim rukovodiocima vide katance na zaključanim vratima apotekarskih objekata? Da li su svesni činjenice da su svojim neradom uništili deo sistema primarne zdravstvene zaštite u gradu? Da li to znači da sada nema ni političke, materijalne ni krivične odgovornosti za nastalu štetu? Kako stvari stoje, štetu će platiti dobrim delom svi građani Pančeva preko vanrednih izdataka sredstava iz budžeta opštine u narednim godinama. Zato će se Demokratska stranka zalagati za punu krivičnu i materijalnu odgovornost svih aktera ove finansijske afere, piše dalje u saopštenju. 

Demokratska stranka Pančevo navodi dalje da sada, gradska vlast sa organima grada, kao osnivač, oteže u rešavanju problema u poslovanju Apoteke Pančevo. 

Zabija glavu u pesak i na taj način kupuje vreme. Usmerava problem na institucije i ministarstva Republike. A suština je da grad kao osnivač Apoteke Pančevo obavezan da reši predmetni problem. On ga je i napravio. Vremensko rastezanje u rešavanju problema Apoteke Pančevo statusno, finansijski, materijalno i radno, na žalost, sve izvesnije vodi Apoteku Pančevo u stečaj, nakon čijeg otvaranja će svi preostali radnici Apoteke dobiti otkaz. A da li će gradsko rukovodstvo, zbog nerada, nemarnosti i nestručnosti u poslovanju Apoteke Pančevo, podneti ostavke? To bi bio njihov moralni čin, ako imaju morala. A to je i stav Demokratske stranke Pančevo da odgovorni  po zakonu odgovaraju, zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Demokratske stranke u Pančevu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00